НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев подари плащеница на храма "Св. Павел" в Рим

Президентът Росен Плевнелиев посети църквата "Св. Павел " в Рим, която е предоставена за богослужение на българската общност. Той подари на храма плащеница за църковните служби.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:06, 17.05.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Църквата "Свети Павел" се намира в центъра на Рим и дава възможност на българите във Вечния град да участват в богослужения, които се извършва на родния език. Храмът е уникален с изключително интересната си история, свързана с един от най-важните апостоли на християнството.

Според преданията, домът на Свети Павел се е намирал тук, върху основите на тази къща е построена църквата. Вярва се, че апостол Павел е проповядвал на това място в последните дни от земния си път в очакване на присъдата.

Марин Райков - посланик на България в Италия: Всъщност тук Свети Павел е бил окован, тук той е проповядвал, това е може би едно от първите, а може би и първото място в Рим, където е проповядвано, където нашата вяра е получила една подкрепа от римляните. И оттук свети Павел е отведен, за да може малко по-късно да бъде съсечен.
;

В началото на 90-те години по волята на папа Йоан Павел Втори на българската общност в Рим беше предоставена църква "Св. Св. Викентий и Анастасий" до фонтана Ди Треви. Заради различни проблеми и необходимостта от ремонт - църквата беше затворена. Благодарение на активна намеса от българската страна и съгласието на папа Франциск от две години църквата "Свети Павел" е предоставена на българите.

Митрополит Антоний: Това за нас е голям духовен подарък и една възможност, за която ние сме благодарни преди всичко на бога за тази възможност и най-вече на любезните домакини, представителите на католическата църква.

Всяка седмица тук се събират 40-50 души, за да участват в службата. На празници те са много повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необходим е закон за хипотерапията
Необходим е закон за хипотерапията
След пороя в Симеоновград
След пороя в Симеоновград