НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Мнозинството нулира модернизацията на армията

След като посети ранения борден инженер Алексей Каменов във ВМА, президентът Румен Радев заяви, че е време да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, с решенията си излагат на риск живота и здравето на военнослужещите. По думите му, мнозинството е спряло и върнало в нулево положение модернизацията на армията. Военният министър Красимир Каракачанов призова за промени в Закона за обществените поръчки, така че армията да може бързо да ремонтира своята техника.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
18:40, 12.06.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Изразявайки съболезнованията си на семейството на загиналите летци, президентът Румен Радев заяви, че проблемите на армията най-после трябва да бъдат решени.

Румен Радев, президент на Република България и върховен главнокомандващ: Многократно през годините аз алармирах, че ще стигнем до това положение. Да загиват летци. Виждате, за по-малко от една година за втори път загиват летци.

Президентът попита какво конкретно се е променило в армията след трите Консултативни съвета за национална сигурност, посветени на Въоръжените сили?

Румен Радев, президент на Република България и върховен главнокомандващ: Както виждате, мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да идат за ремонт на техника и въоръжение, за подготовка - те пак отидоха за саниране. Рискът от тези политически решения го носят военните. Затова казвам, че любизмът убива.

Военният министър Красимир Каракачанов, който също посети ранения летец, призова за бързи процедури както за модернизация, така и за ремонт на армейската техника.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Докога част от българските политици ще гледат на армията, като на някакъв декор и ще смятат, че на гърба на армията ще си правят евтин пиар да ми говорят глупости, че по-добре да даваш пари за еди-какво-си, а не за модернизация на армията?

Според военния министър, за да бъдат вдигнати във въздуха останалите 5 вертолета МИ-17, с които разполагаме, ще са необходими по около 5 млн. лв. за всеки един. И промяна в ЗОП, тъй като сега процедурите се бавят заради безкрайни обжалвания.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов призова да се изчакат резултатите на разследващата Комисия за трагичния инцидент.

ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана: 20 години стаж като пилот, 500 часа нальот, достатъчни ли са, според Вас? Очевидно не. Ако търсите отговора. Очевидно - не. И това е факт. Точно затова ние в Комисията по отбрана, и правителството се търсят ресурси и се увеличава бюджет, за да има повече нальот, за да има повече изправна техника и за да се модернизира Българската армия.

Генерал Попов припомни, че в началото на годината правителството прие Национален план за повишаване разходите за отбрана до 2% от БВП през 2024 г. Днес националният флаг на МО беше свален наполовина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниела Дариткова: Където има достатъчно легла, няма да се откриват нови болници
Даниела Дариткова: Където има достатъчно легла, няма да се откриват нови болници
В Бяла обявиха Ден на траур заради смъртта на капитан Пламен Пантилеев
В Бяла обявиха Ден на траур заради смъртта на капитан Пламен Пантилеев