НОВИНИ

Президентът Румен Радев откри събора "Рожен 2019"

Звън на родопски чанове даде началото на традиционния събор на народното творчество в местността Роженски поляни. Според държавния глава Румен Радев, който откри събитието, мисията на събора е да напомня, че можем да надмогнем апатията и да въздигнем България. Откриването на традиционния събор на Рожен привлече хиляди посетители от цялата страна.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
20:50, 19.07.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Изпълнение на гайдарски оркестър огласи Рожен и Родопите с емблематичната сюита, влязла в рекордите на Гинес. След това присъстващите притихнаха при гласа на космическата Валя Балканска.

Според президента Радев, съборът трябва да се помни като извор на българското единство, а за голяма част от посетителите силата на родния фолклор е тази, която ги притегля към това място.

Румен Радев- президент на Република България: Някога тук, на тези поляни, са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят.

Днес обаче Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите краища на България и за всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник.

Според организаторите на събитието до неделя се очакват над 250 000 посетители.

Симеон Караколев- Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето": Ще дадем началото на една магия, започнала от ей това знаме и едно послание към всички - на България й трябва повече България.
Катерина Иванова- Стара Загора: Много хубаво, че този събор се прави. Трябва да запазим традициите си и всичко българско.

Българската магия привлече и чужденци, избрали за свой дом Родопите. Като холандското семейство Мюлер, жители на село Момчиловци.

Мейс Мюлер: Решихме преди 11 години след като се пенсионирах, да живеем в България.
Селин Мюлер: Защото се влюбихме в музиката и природата тук. Тука имаме много близки приятели, които ни станаха като роднини.

Фолклорен конкурс, музейни експозиции, изложения на занаяти са част от събитията. Задължително обаче всеки се снима пред огромното знаме. Тази година най-големият български трибагреник поставя рекорд с дължината си от 320 м. Знамето, разположено на Роженските поляни, тежи над половин тон.

До неделя повече от 3500 изпълнители ще се представят на четирите сцени на събора. За първи път ще има и конкурс за автентична народна носия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха монета от времето на Иван Асен II в Перперикон
Откриха монета от времето на Иван Асен II в Перперикон
Проф. Иво Петров спаси колега анестезиолог
Проф. Иво Петров спаси колега анестезиолог