Държавата трябва да окаже подкрепата си за религиозните изповедания у нас и да осигури адекватно финансиране за тяхната дейност. Това заяви президентът Румен Радев на среща с главния мюфтия Мустафа Хаджи, която се състоя на "Дондуков" 2 по инициатива на Главното мюфтийство, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

© БТА

Двамата са били единодушни, че мирното съжителство на представителите на различните религиозни общности у нас е доказан с вековете модел и той трябва да бъде укрепван и затвърждаван.

Българските мюсюлмани са важна и неразделна част от обществото ни и не трябва да допускаме капсулация и изолация, е бил категоричен държавният глава. По думите му, за да се предотвратят опити за външна намеса и влияния, е необходимо държавата да осигури издръжка за заплатите на духовните лица и тяхното обучение в България.

Румен Радев е изтъкнал, че мюсюлманското вероизповедание не трябва просто да получи адекватно финансиране от държавата, но трябва и да се развива на базата на собствените традиции. "Не бива да допускаме религията да се политизира, но държавата трябва да поеме своите ангажименти към спокойната и независима дейност на вероизповеданията у нас", е заявил президентът.