COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Президентът Румен Радев в специално интервю за "Панорама"

Скандалът с апартаментите на властта дава исторически шанс за промяна на стила на управление. Това обяви президентът Румен Радев в интервю за предаването на БНТ "Панорама".Цялото интервю гледайте във видеото:

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:29, 19.04.2019
7830
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Обхватът на "Апартаментгейт" надхвърля обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите, уронва държавността и името на България навън, коментира президентът.

Румен Радев - президент на Република България: Този "Апартаментгейт" носи в себе си мощен заряд на негодувание и на непримиримост на хората и това може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е според мен вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем. Затова "Апартаментгейт" е исторически шанс.

Според президента след разкритията за имотите, идва и следващата стъпка.

Румен Радев - президент на Република България: Сметките навън, в офшорни компании и това е голямото предизвикателство към всички така наречени оторизирани органи.

Държавният глава заяви, че той има само едно жилище и то е придобито много преди да влезе в политиката. Подчерта, че може да докаже произхода на всеки лев, който притежава.

Румен Радев - президент на Република България: Да, придобил съм жилище от фонда на Министерството на отбраната в Пловдив и чак като полковник-командир на авиобаза, на цени определени от държавата и еднакви за целия вход - от старшината до полковника.

За включването на вече бившия му началник на кабинета в листата на БСП за Европарламента, Румен Радев заяви.

Румен Радев - президент на Република България: Г-н Христов със своите качества, със своя опит, натрупан в Европа, ще бъде едно много добро решение за България.

Румен Радев отговори и на обвиненията на ГЕРБ, че работи заедно с БСП срещу управлението. Категоричен е, че следва своите принципи, без да ги съгласува с никоя партия.

Румен Радев - президент на Република България: Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция.
;

На въпрос какъв е българският национален интерес сега - да се запази стабилността или да се промени статуквото, Румен Радев попита:

Коя стабилност - на сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на мизерните доходи и емиграцията, на топящото се население?

- Мога ли да кажа, че вие сте се разпознали в опасенията на Борисов, че се готви пълзяща диктатура и че вие примерно искате повече власт?

Властта в момента е г-н Борисов и няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор. Освен ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си и на своето управление и иска по някакъв начин да се дистанцира от собственото си управление.

За предстоящите избори президентът очаква да са прозрачни и честни. Призовава правителството да изпълни решението на парламента и да осигури машинно гласуване за вота.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
Отвъд границите: Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България
"Отвъд границите": Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България