НОВИНИ

Президентът с поздравителен адрес по случай 27 г. от приемането на Конституцията

Президентът Румен Радев произнесе поздравителен адрес по случай 27-годишнина от приемането на Конституцията на Р България, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Адресът е произнесен на Конференцията, посветена на годишнината.Вижте пълния ѝ текст.

президентът поздравителен адрес случай приемането конституцията
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 14.07.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Приемете моите поздравления по случай 27-ата годишнина от приемането на Конституцията на Република България.

Тържествено подписаната на 12-и юли 1991 г. Конституция на Република България въплъщава най-високите постижения на модерния конституционализъм - закрилата на основните права и правовата държава, разделението на властите, контрола за конституционност. Достоен е стремежът на създателите ѝ да съчетаят демократичното начало и конституционните традиции от Търновската конституция.

Наложителните „поправки", произтичащи от непосредственото действие на правото на Европейския съюз, доказаха, че целта да бъдем пълноправна част от модерна Европа преминава през зачитането на националната ни идентичност и гарантирането на върховенството на конституцията.

Погледнато от дистанцията на времето, за скромните си 139 години българският конституционализъм има своите постижения, но и неуспехи. Въпреки това, макар и трудно, конституционното съзнание бе съхранено.

Днес, повече от всякога, сме призвани да отстояваме демократичната, правова и социална държава, която често е поставяна на изпитание. Убеден съм, че за да постигнем просперитет, трябва заедно да защитаваме справедливостта, да зачитаме правата и свободите на личността, да пазим Конституцията си.

Честита годишнина!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В 15 македонски градове с концерти по повод поканата за членство в НАТО
В 15 македонски градове с концерти по повод поканата за членство в НАТО
Ципрас обяви, че договорът от Преспа е голяма дипломатическа победа на Гърция
Ципрас обяви, че договорът от Преспа е голяма дипломатическа победа на Гърция