Президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева се срещнаха снощи с българската общност в Ню Йорк. Държавният глава поиска от сънародниците ни в Америка подкрепа за своята инициатива за законови промени, които да дадат право на българи с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

Държавният глава е в Ню Йорк за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Румен Радев поздрави сънародниците ни за деня, в който честваме независимостта на страната ни и заяви, че все повече българи са зад граница, а държавата ни трябва да направи необходимото, не само духовно, те да бъдат част от родината, но и активно да участват в обществено-политическия живот.

Това по думите на държавния глава ще бъде и стимул за много от тях да се приберат по-бързо в България.

За да сме истински достойни членове на европейското семейство, трябва да имаме много по - голяма свобода на медиите, върховенство на закона, прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят в интерес на гражданите и активно гражданско общество, каза още Румен Радев.

Българите в Съединените щати са вече над половин милион, а броят на консулските ни служители в страната не е нараснал, посочи още президентът и нарече това огромна диспропорция.

Екатерина Захариева коментира, че не е получавала сигнали за струпвания и опашки на наши сънародници пред консулствата ни тук.

Българската общност в Съединените щати да стане по-сплотена, за да има признание на федерално ниво, пожела президентът Радев. Това по думите му ще даде много по - добри условия за директна авиолиния и по бърза отмяна на визите.