НОВИНИ

Президентът се срещна с главния прокурор

Президентът и главният прокурор разговаряха и така стартираха инициираните от държавния глава консултации във връзка с критериите за избор на нов обвинител номер 1. Сотир Цацаров ги определи като подранили. Изрази задоволство обаче от общото мнение, че тези срещи, които Румен Радев провежда, не трябва да влияят на процедурата по издигане на кандидатури и избор.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:50, 13.05.2019
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Продължилата повече от час среща с държавния глава Сотир Цацаров оцени като конструктивна, откровена и спокойна.

Сотир Цацаров, главен прокурор: На първо място изразих становище, че подобна среща и подобни консултации, без, разбира се, по никакъв начин правото на държавния глава да кани и да решава с кого да се среща, та изразих мнението, че според мен подобни консултации са, да кажа така, една степен подранили.

Според Цацаров, това е така защото процедурата по избор на нов главен прокурор може да започне най-рано на 10 юли и най-късно на 10 септември, а избора да бъде в края на октомври или началото на ноември. Обвинител номер едно подчерта, че в първия етап по закон и Конституция отговорността е изцяло на Висшия съдебен съвет.

Сотир Цацаров: Изключително е важно тези консултации да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона. Казано по друг начин, да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата. Тази част, която е свързана с номинации на кандидатури и избор, в която той по Конституция няма никакви правомощия. В това отношение срещнах пълното разбиране на господин президента.

Обвинител номер 1 е обсъдил с държавния глава и необходимостта да се изпълнят препоръките на Европейската комисия за създаване на ясна процедура за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и председателите на върховни съдилища.

По думите на Цацаров, тази цена трябва да се плати, за да отпадне мониторинга върху страната ти. Той прогнозира, че в края на май ще има конкретни предложения, които да гарантират обективност при разследването на главния прокурор и в съдебните процеси срещу тримата големи в правосъдната система.

Сотир Цацаров: Министерство на правосъдието ще внесе законопроект в Народното събрание. С оглед предварителните разговори, консултации и всичко друго, мисля, че господин Кирилов ще изненада доста хора с ново изменение и много предложения, които никой не е очаквал от него.

Сотир Цацаров изрази остро несъгласие с предложението на лидера на БСП преди избора на нов главен прокурор, да се приемат промени, които да ограничат правомощията на обвинител номер 1.

Сотир Цацаров: Останах изключително удовлетворен от това, че не видях съвпадение в позицията - такава, каквато е изразена от госпожа Нинова и позицията на държавния глава. Напротив, президентът изрази съвсем ясното становище, че при всички случаи, каквито и промени свързани със статута на главния прокурор да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат обсъждани при наличие на действащ и избран главен прокурор, който да представлява професионалната общност и да защитава нейните интереси.

Според Цацаров, ако предложения за промени в статута на главния прокурор се обсъждат и приемат сега, това може да провали избора на нов и да дестабилизира прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтите в центъра на София ще продължат и догодина
Ремонтите в центъра на София ще продължат и догодина
Фейсбук изтри над 20 италиански профила заради фалшиви новини
"Фейсбук" изтри над 20 италиански профила заради фалшиви новини