НОВИНИ

Президентът се срещна с Ирина Бокова

Президентът Росен Плевнелив определи подписаното вчера в ООН глобално споразумение от Париж за климатичните промени като голяма победа за света и конкретно за България, защото още преди четири години енергийната ефективност и зелената икономика са били заложени като основен приоритет за страната ни. На официална среща с Ирина Бокова, държавният глава обсъди предстоящите действия на българската дипломация в подкрепа на нейната кандидатура за генерален секретар на ООН

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:18, 23.04.2016
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Светът и България говорят на един език, заяви президентът след подписването в централата на ООН в Ню Йорк на историческото по думите му глобално споразумение от Париж за климатичните промени. Трябва да се гордеем, каза Плевнелиев, че още преди 4 години страната ни е задала като свой приоритет енергийно ефективната икономика и няколко години по-късно целият свят го припознава.

Росен Плевнелиев - президент: "Като държавен глава от първия ден се борих за този толкова смислен приоритет на България отвъд тръби, газопроводи, отвъд милиардите за енергийни проекти. Смисълът на българската енергетика е всички да спечелят, а не една група олигарси да спечелят".

Именно затова, посочи президентът, е била и неговата голяма борба за национална програма за енергийна ефективност.

На официална среща с президента на Сенегал по-късно, Росен Плевнелиев получи категорични уверения за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН. Със самата Бокова пък държавният глава обсъди предстоящите действия на българската дипломация в тази посока след срещите му в Ню Йорк с редица държавни лидери.

;
Росен Плевнелиев: "В най-високата дипломатическа институция на планетата сме отворили много врати. Името на България е много добро. Оценката за работата на г-жа Бокова е изключително висока и това е една предпоставка да бъдем още по-амбициозни и да постигнем още по-високи цели".
Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за генерален секретар на ООН: "Винаги съм казвала, че залогът за успех - това е подкрепата на държавата. А тази подкрепа в момента я има и мисля, че с идеите, които току що разменихме, можем да постигнем успех".

Като кандидат за най-високия пост в света, Ирина Бокова участва в поредния открит дебат за бъдещето на ООН. Тя отговаря близо два часа на десетки въпроси пред асоциацията на неправителствените организации в Америка, която е и основен двигател на инициативата жена да бъде следващият генерален секретар на ООН.

Ирина Бокова: "Една много динамична, много интересна дискусия, разбира се по въпросите за равноправието на жените, разговаряхме за процента на жените в секретариата на ООН. Споделих това, което досега съм направила в ЮНЕСКО. Когато бях избрана имаше 24 процента жени на ръководни позиции, сега са 44 % и се надявам да достигнат 50 до края на годината, което беше моята амбиция".

Защо жена трябва да бъде новият генерален секретар на ООН, на този въпрос Ирина Богова отговори, че това би било важно послание за лидерските качества и възможностите на жените да реагират бързо и да се справят с най-сложните предизвикателства в света.

За да бъде избрана за генерален секретар на ООН, Ирина Бокова трябва да получи 9 от общо 15-те гласа на държавите-членки в Съвета за сигурност на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден за размисъл в Сърбия
Ден за размисъл в Сърбия
Лазарки събудиха село Паволче
Лазарки събудиха село Паволче