Президентът ще направи изявление по повод избора на нов главен прокурор

Държавният глава Румен Радев ще направи днес от 17:05 изявление във връзка избора на главен прокурор. По-рано днес прокурори и следователи изпратиха писмо до ЕК заради атаката срещу съдебната власт около избора, оценяват я като опит за недопустима политическа намеса. А Съюзът на съдиите призова президента Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев с аргумента, че изборът е бил непрозрачен. Можете да гледате изявлението на президента на живо в нашия сайт NEWS.BNT.BG

от БНТ
преди 4 месеци
Чете се за: 00:18 мин.
У нас
Президентът ще направи изявление по повод избора на нов главен прокурор

На 24 октомври - след десетчасово заседание, протекло при безпрецедентни мерки за сигурност, ВСС избра Иван Гешев с 20 гласа "за" и 4 "против". Кандидатурата му беше единствената за поста.

Процедурата изисква след решението на ВСС държавният глава да издаде указ за назначаването на новия главен прокурор. Ако той е съгласен с предложението, не е нужно да се мотивира.

Ако президентът върне предложението за главен прокурор, то тогава ВСС трябва повторно да гласува и ако отново подкрепи кандидатурата на Иван Гешев, то тогава държавният глава е длъжен да издаде указ за назначаването му.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени