Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента. По процедура следва Румен Радев да утвърди кандидатурата с указ. Държавният глава ще се запознае с решението на ВСС след като се върне от визитата си в Япония. Действията му ще бъдат съобразени с изискванията на Конституцията. Това коментираха за "По света и у нас" от прессекретариата на президента.

Тази сутрин протестът срещу избора на Иван Гешев се премести от Орлов мост пред президентството - вижте повече в прякото включване на Вера Александрова.

Протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор беше прекратен през деня, но тази вечер граждани отново се събраха пред сградата на президентската институция.

Блокадата на Орлов мост беше свалена около 6:30 ч тази сутрин. Няколко часа по-късно протестиращите се преместиха пред президентството и внесоха в администрацията на държавния глава исканията си.

Георги Георгиев - председател на Сдружение "Боец": Г-н президент, чуйте гражданите, имате историческия шанс да застанете на страната на гражданското общество.

Те настояват президентът Румен Радев да не подписва указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Настояват за широка дискусия за съдебна реформа чрез промени в Конституцията.

Мария Атанасова: Няма да променим нищо, но поне да дойдем да кажем "Не сме доволни, не сме щастливи" и това е.
ВСС изпрати на президента решението си за избор на нов главен прокурор

ВСС изпрати на президента решението си за избор на нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента Румен Радев, който трябва да утвърди кандидатурата с...

Процедурата изисква след решението на ВСС държавният глава да издаде указ за назначаването на новия главен прокурор. Ако той е съгласен с предложението, не е нужно да се мотивира.

Бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров напомни, че процедурата за избор на главен прокурор беше проведена съгласно закона за съдебната власт и продължи 4 месеца, в които се проведоха изслушвания и дебати. Президентът Румен Радев също организира консултации по темата.

Проф. Пламен Киров - преподавател по Конституционно право: Президентът е наясно с персоналните и професионалните качества на кандидата, който се предлага от ВСС. Кандидатурата е подкрепена с 20 от 24 -те присъстващи членове на ВСС, т.е. с много по-високо мнозинство от изискващото се от две трети,т.е. минималния брой 17.
Продължават протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Продължават протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Продължават протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Тази нощ Орлов мост остана блокиран, на сутринта демонстрантите се преместиха пр...

Ако държавният глава реши да върне предложението,според проф. Киров той трябва да обясни мотивите си.

Проф. Пламен Киров - преподавател по конституционно право: Струва ми се, че президентът е длъжен, ако все пак откаже да издаде указ за назначаване да се мотивира. Той не може да избяга от това да обясни на обществото защо, след като има такава подкрепа сред членовете на ВСС,той въпреки всички има възражения. Тези възражения трябва да бъдат обосновани.

Ако президентът върне предложението за главен прокурор, то тогава ВСС трябва повторно да гласува и ако отново подкрепи кандидатурата на Иван Гешев, то тогава държавният глава е длъжен да издаде указ за назначаването му.

Конституцията не предвижда срок за подписването или връщането на указа за нов главен прокурор от президента. Според проф. Киров, разумният срок за това е около седмица.

Първо телевизионно интервю на Иван Гешев след избора му за главен прокурор

Първо телевизионно интервю на Иван Гешев след избора му за главен прокурор

ВСС одобри Иван Гешев за нов главен прокурор. Кандидатурата му беше единствената за поста. Изслушването започна в 10 часа сутринта вчера и продължи бл...