НОВИНИ

Президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност на 30 май

Президентът Румен Радев обяви, че на 30 май ще свика Консултативния съвет по националната сигурност, по темата - рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Тази вечер във Велинград, където е на посещение, държавният глава коментира и че е смущаващо, че съдия №1 Лозан Панов го призовава, в разрез с Конституцията, да сформира специална комисия за разследване на така наречения ЦУМ-гейт.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев Милена Кирова
19:10, 16.05.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Президентът Румен Радев съобщи във Велинград, че вече е отговорил на писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който поиска държавният глава да направи комисия по повод срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, станала известна като ЦУМ-гейт.

Румен Радев - президент на Република България: "Буди недоумение фактът, че точно съдия номер 1 ме призовава, в разрез с Конституцията, да сформирам специална комисия за разследване. Президентът, съгласно правомощията по конституцията не е следовател, не е разследващ орган."

С уточнението, че Лозан Панов се позовава на решение на Конституционния съд, че при определени политически ситуации президентът има право на извънконституционна намеса, държавният глава коментира пред журналистите:

Румен Радев - президент на Република България: "Само че в своето писмо към мен спестява най-важното - какви са формите на тази намеса. А те много ясно са казани - тази намеса е чрез писмени и устни изявления. Ето нещо, което сега правя и пред вас. Всички ние очакваме нашата съдебна система, използвайки всички органи, инструментариуми и механизми по Конституция да докаже своята самостоятелност и независимост, и да се справя с тези проблеми."

Президентът Радев обяви и очакванията си от Консултативния съвет по национална сигурност, който ще свика на 30 май.

Румен Радев - президент на Република България: "Искам наистина на този съвет да се разгледат обстойно тези рискове и заплахи както от външен, така и от вътрешен характер, да се представи състоянието на отговорните държавни органи и институции, които трябва да гарантират нашата сигурност, и да бъдат набелязани комплексни мерки. Това да бъде наистина една политика функционална. Не искам въпросите по нашата сигурност да бъдат решавани на парче и конюнктурно."

А на въпрос за мажоритарните избори и мажоритарното райониране, Румен Радев припомни, че ролята на президентската институция е регламентирана от Конституцията, където ясно е записано, че тя няма такава експертиза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Бургас задържа двама души за отвличане и побой
Полицията в Бургас задържа двама души за отвличане и побой
Лятна занималня за деца организира читалището в Благоевград
Лятна занималня за деца организира читалището в Благоевград