НОВИНИ

Президентът Тръмп няма да изтегля американските военни от Ирак

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изненада американските военни в Ирак за Коледа. Късно снощи той посети базата им „Ал Асад“ и използва случая, за да съобщи, че няма да изтегля контингента от там. Тръмп обаче заяви отново, че САЩ ще спрат да играят ролята на глобален полицай.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:03, 27.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Първата визита на Доналд Тръмп на американски военен контингент във военна зона се случи почти в средата на 4-годишния му мандат и продължи само 3 часа. Президентът и съпругата му Мелания бяха посрещнати възторжено в базата в иракската провинция Анбар.

Тръмп сподели, че е искал да отиде там и по-рано, но всеки път изтичала информация и не било безопасно.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Тъжно е да похарчиш 7 трилиона долара в Близкия изток и когато тръгнеш натам, да трябва да си под прикритие, за да стигнеш жив и здрав!

По време на 11-часовия полет президентът бил притеснен, но само заради първата дама. И защото от съображения за сигурност на борда на "Еър Форс 1" трябвало да е пълен мрак.

;

Пред личния състав на базата "Ал Асад" Тръмп заяви, че наброяващият 5200 души контингент в Ирак не само ще остане там, за да попречи на "Ислямска държава" да възкръсне и за да следи съседен Иран изкъсо, но и да бъде използван за завръщане в Сирия, ако се наложи. Но нищо вече нямало да бъде даром.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не би трябвало Америка да се бие за всички страни по света. И те да не си плащат. Ние да не сме най-големите будали на света?

Багдад възнегодува, че Тръмп не се е срещнал с иракския премиер. От Белия дом обясниха, че Адел Абдул Махди не могъл да дойде в "Ал Асад", защото бил уведомен твърде късно за визитата.

;

А на обратния път към Вашингтон Тръмп се отби и при американските военни в базата "Рамщайн" в Германия, които се редиха на опашка за автограф и снимка с главнокомандващия си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът отпусна 1,5 млн. лв. за нова спортна зала за художествена гимнастика
Кабинетът отпусна 1,5 млн. лв. за нова спортна зала за художествена гимнастика
Повече направления и повече пари за болниците от 2019 г.
Повече направления и повече пари за болниците от 2019 г.