Президентът Румен Радев удостои посланика на Гърция у нас Григориос Василоконстандакис с орден "Стара планина" - първа степен. Дипломатът, чийто мандат приключва през октомври, беше удостоен с висшето държавно отличие за заслугите му в развитието на двустранните отношения.

Държавният глава подчерта, че стратегическото партньорство между България и Гърция е достижение на двете ни страни, с което можем да се гордеем, защото то е неоценим принос към европейската архитектура за мир, стабилност и просперитет.

Румен Радев отбеляза и тенденцията в двустранните отношения за подобряване на търговския стокообмен, в енергетиката, инвестициите, туризма, както и духовната и културна близост между двете държави.

Румен Радев, президент на Р. България: Отношенията между България и Гърция са доказателство как на Балканите може да се гради стратегическо партньорство в дух на взаимно доверие и да се развиват здрави политически, икономически, културни и образователни връзки между държавите.

Посланик Василоконстандакис благодари за оказаната чест и открои сътрудничеството между България и Гърция като безусловен фактор за общ просперитет и мир в региона.

Григориос Василоконстандакис, посланик на Гърция: С наближаването на края на мандата ми в България се увеличават спомените ми от Странджа, Черно море, от сърцето на България във Велико Търново и Арбанаси, от Елена, Карлово, красотата на Родопите, историята на Плевен, Пловдив и Русе.

Представители на дипломатическия корпус у нас, на изпълнителната и законодателната власт бяха гости на церемонията днес.