COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Пет партии изпращат депутати в Европейския парламент

Пет български партии изпращат депутати в Европейския парламент при обработени 95 % от изборните протоколи. Това са ГЕРБ, БСП за България, ДПС, ВМРО и Демократична България.

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:38, 27.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

ГЕРБ спечели изборите за европейски парламент у нас. Партията на Бойко Борисов събира близо 31 % от гласовете в страната. БСП е втора политическа сила - с малко над 24 на сто подкрепа. Третото място е за Движението за права и свободи, което е събрало повече от 16 % гласове. ВМРО има над 7 % одобрение. Демократична България е последната политическа сила, която минава бариерата със над 6 на сто подкрепа.


;

При тези резултати от вота, 17-те местта за български евродепутати ще се разпределят така: ГЕРБ ще има 6 представители в Европарламента, БСП - петима, ДПС - трима, ВМРО двама и Демократична България - един.

Под чертата за влизане в Европарламента остава "Воля" с над 3,5 процента. Следват независимите кандидати Десислава Иванчева, Минчо Куминев, които събират повече гласове от две от партиите в така наречената "малка коалиция" в управлението. И така "Патриоти за Валери Симеонов" и "Атака" имат малко над процент подкрепа.

Извън страната резултатите от вота са по-различни. Зад граница най-много българи са гласували за "Демократична България" - над 28 %. Следва ГЕРБ с 22 % подкрепа и БСП с около 15 на сто от гласовете. От ВМРО са събрали около 7 % от гласувалите в чужбина, Политическа партия "Възраждане" и ДПС са с по около 4 на сто подкрепа. Остава въпросът - кои ще са лицата зад 17-те мандата и дали преференциалният вот ще пренареди листите.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
​Втори заподозрян е задържан за взрива в Лион
​Втори заподозрян е задържан за взрива в Лион