НОВИНИ

Откриха източния некропол на антична Сердика

Строеж на мястото на старото кино Сердика в центъра на София разкри източния некропол на антична Сердика. Освен 6 фамилни гробници и още 20 ямни погребения, разкритията свидетелстват за едно вандалско отношение към некропола при строежа на новите сгради от миналия век.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:45, 04.04.2017
Чете се за: 02:22 мин.
Новини от миналото

Източната част на източния некропол на Сердика. За археолозите няма изненада. Знаят горе-долу очертанията му. Но са смутени от друго. И шестте фамилни гробници, на които попадат, са вандалски разрушени. Но не в античността.

Юлиян Мешеков - р-л на археологическите разкопки: "Намираме ги почти на ниво основи с много малка част запазена във височина, защото са били най-вероятно унищожени при строителство през 50-те, 60-те години, когато са подравнявали терена и всичките са отрязани на едно ниво."

И тук ясно личи - горният свод при изравняването е паднал и върху него е натрупана пръст с боклуци и части от скелети. Иначе в самите гробници археолозите не откриват нищо. Те са датирани 4-6 век, ранно християнски период, когато не са били оставяни гробни дарове. Но няма и останки, което означава, че през вековете са били обект на посегателства. Човешки останки, учените все пак откриват съвсем неочаквано в 23 непокътнати ямни погребения между гробниците.

Юлиян Мешеков - р-л на археологическите разкопки: "Като това погребение, което както виждате е изцяло с от костен материал."
Мария Чернева: Това погребение е до фамилната гробница горе-долу по едно и също време. Как си го обяснявате преди въглеродния анализ?
Юлиян Мешеков: "Точно това не мога да си го обясня, тъй като нямаме никакъв инвентар в тях, абсолютно никакъв нито накит, нито пръстен, нито обица, нито коланна апликация, дори керамика няма на обекта."

Затова кости от тук ще бъде изпратени за въглероден анализ в Австрия. Времето на погребенията може и да хвърли светлина за историята на мястото, което вече е проучено почти докрай. А дали разбитите гробници ще се съхранят или ще бъдат затрупани от новия строеж - предстои да се решава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равносметката след поскъпването на тока за бизнеса
Равносметката след поскъпването на тока за бизнеса
Поглед към умните градове на бъдещето
Поглед към "умните" градове на бъдещето