НОВИНИ

При засилено полицейско присъствие за 16-и път се проведе Луковмарш

Луковмарш отново премина по софийските улици - за 16-та поредна година, въпреки острите негативни реакции не само от български политици, но и от чужди представителства.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:05, 16.02.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

За пореден път Столичната община забрани планираното факелно шествие в памет на Луков. Съгласувано беше само поставянето на цветя пред дома на генерала. Под засилена полицейска охрана крайнодесни активисти почетоха годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.

От националистите той е смятан за герой и патриот, но като главен водач на Съюза на българските национални легиони е остро критикуван като проводник на антисемитски идеи, критикуване и за близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия райх.

;

По-рано днес отново при заселена полицейска охрана контрапротест срещу Луковмарш събра стотици в центъра на София.

Акцията под наслов „Без нацисти по улиците ни!" беше организирана в социалните мрежи, а сборното място беше пред Централните минерални бани. Организаторите на шествието изразиха своята солидарност с всички жертви на ултранационализма, сред които бежанци и мигранти, роми, евреи и други. Те подчертаха, че събитието им не е обвързано с политически партии. Сред протестиращите имаше и много чужденци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Форума за сигурността в Мюнхен - разминавания по ключови теми
След Форума за сигурността в Мюнхен - разминавания по ключови теми
Няма изтичане на газ след дерайлирането на товарния влак, превозващ пропан-бутан
Няма изтичане на газ след дерайлирането на товарния влак, превозващ пропан-бутан