НОВИНИ

Причината за хранителното отравяне на над 100 деца във Варна остава неясна

Остава неясна причината за хранителното отравяне на над 100 деца от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна, които получиха тежко стомашно разположение след коледно парти в средата на декември. Анализът на регионалната здравна инспекция не откри салмонела и стафилококи в храната и в микробиологичните проби на децата и на персонала от заведението, за разлика от Агенцията по храните, която установи стафилококи в част от персонала.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
16:22, 07.01.2019
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Първите проби, взети от Агенцията по безопасност на храните, установяват стафилококи по ръцете на бармана от заведението и на 4-ма служители от фирмата за кетъринг. Лабораторните изследвания, направени от Регионалната здравна инспекция, обаче, се отрицателни.

д-р Янка Драганова - директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ - Варна: Аз не мога да направя епидемиологичната връзка между ръцете и съответната хранителна токсоинфекция на база положителните стафилококи, които се изолират от ръцете на персонала. Абсолютно нищо не се изолира от хранителен продукт, от околна среда, взети в хранителното заведение и в съответния бар, където са се провели партитата.

Не са установени болестотворни вируси и бактерии и в пробите, взети от децата.

д-р Янка Драганова: От моя гледна точка мога да кажа, че се касае наистина за хранително отравяне, но с неизвестен източник и причинител на заболяването.

Очаква се до края на месеца Варненската районната прокуратура да реши дали заведението, в което са празнували децата, и фирмата за кетъринг отново ще бъдат отворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха 13 ескейп стаи в Полша след пожара с 5 жертви
Затвориха 13 "ескейп стаи" в Полша след пожара с 5 жертви
Путин посети Петропавловската крепост в Санкт Петербург и стреля с топ
Путин посети Петропавловската крепост в Санкт Петербург и стреля с топ