COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

НС прие на първо четене промени в Закона за чистотата на въздуха

Депутатите завишиха изискванията за качеството на твърдите горива, които се използват за битово отопление - предимно въглищата и брикетите. Това гласува Народното събрание с промените в Закона за чистота на атмосферния въздух, на първо четене.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
11:34, 16.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Ще има контрол при пускането им на пазара, съхранението и тяхното разпространение. Законът цели по-качествени горива на пазара, коментираха вносителите.

Освен това всеки кмет, който не отчете намаление на нормите на вредни вещества във въздуха или не успее да постигне намаление на средногодишните замърсявания, ще бъде глобяван от 5 до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата ще се удвоява.

Който разпространява твърди горива за битово отопление без регистрация или в обект, невписан в регистъра, се наказва с глоба от 1000 до 10 000 лв., съответно с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв.

Кмет на община, за която оценката е показала, че няма намаление на регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества и/или на средногодишните нива на замърсителите, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Какво казва този закон? Ако няма реални резултати и само тогава, трябва да има санкция. Ами, извинявайте, но ако ние правим на хартия нещо, което няма реални резултати, постигаме ли основната цел българските граждани да дишат по-чист въздух? Очевидно - не.

По думите на министъра законът ясно разпределя отговорностите - не само на национално и местно ниво, но и индивидуалната отговорност на всеки един от нас.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ина Асса е дизайнер на годината
Ина Асса е дизайнер на годината
Гледайте по БНТ 1: Кипър - България в двубой от Лигата на нациите
Гледайте по БНТ 1: Кипър - България в двубой от Лигата на нациите