COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Приеха на първо четене трите ключови държавни бюджета

Депутатите приеха за първо четене трите ключови за държавата бюджетни сметки - на общественото осигуряване, на Здравната каса и на самата държава. Това стана на съвместно заседание на ресорните парламентарни комисии. Най-широка дискусия предизвика бюджетът на Здравната каса, който получи критики както от опозицията, така и от пациентските и лекарски организации.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:04, 01.11.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Най-спорен от трите законопроекта се оказа този на Здравната каса. Една от причините за заложените рекордно високи разходи за здраве - над 5 млрд. лв, са очакваните по-високи приходи в бюджетния сектор.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: С този ръст на разходите ще има сигурност, устойчивост и предвидимост на здравната система, ще се създадат предпоставки за контрол и ефективност на разходите в системата на здравното осигуряване и за осигуряване на качество на лечението и достъп до медицинска помощ.

Ананиев беше категоричен, че освен бюджета, в закона за Здравната каса са заложени и промените, които да гарантират след една година промяна на здравната система.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: От 1 януари 2020 г. дай Боже, да постигнем съгласие и да влезе в сила новият здравноосигурителен модел.

Именно това беше и един от основните мотиви за критики - според участниците от лекарските и пациентски организации, текстовете минават без нужното обсъждане през закона за бюджета.

Мнения се обединиха и срещу недостатъчното дофинансиране на здравните дейности.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Трябва да споделим тревогата на останалите изказващи се дотук и пък и това, което се коментира в обществото - за малкото време, което ни се дава за вкарване на промените за обсъждане и предвиждане и анализ на опасностите, които стоят пред нас.
;

Работодателските организации отново потвърдиха, че са и против увеличаването на максималния осигурителен доход до 3000 лв и на минималната работна заплата, заложени в закона за общественото осигуряване. Срещу проектобюджета на общественото осигуряване се обявиха и от БСП и ДПС.

Васил Велев, АИКБ: Може да бъде таванът на пенсиите увеличен и без да се увеличава по този начин максималния осигурителен доход.
Георги Гьоков, БСП: Не приемаме така обявеното увеличение на пенсиите с 5,7% по така нареченото швейцарско правило, обществото очаква едно далеч по-адекватно увеличение на пенсиите и по-адекватен техен размер.
Хасан Адемов, председател на социалната комисия към парламента: Нашата политическа група ще предложи максималния размер на пенсиите да се определя всяка година като минималния размер на пенсиите, щом е въпрос на политика, тоест с бюджета на държавното обществено осигуряване.
;

При представянето на държавния бюджет, финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че времето на евтиния труд е отминало и че тази година държавата разпределя близо 45 млрд. лв.

Владислав Горанов, министър на финансите: Бюджетът на държавата, който предлагаме за следващата година изпълнява предназначението си като гарантира в максимална степен, изпълнението на основните приоритети на държавата.

Въпреки забележките трите бюджета бяха приети, предстои обсъждането им на извънредно заседание на парламента на 6 ноември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БСП иска преразглеждане на санкциите за Русия
БСП иска преразглеждане на санкциите за Русия
Защо Австрия се отказа от споразумението на ООН за миграцията?
Защо Австрия се отказа от споразумението на ООН за миграцията?