НОВИНИ

Приеха нови правила за прием в детските градини в София

Столичният общински съвет промени наредбата за прием в детските градини. Подкрепят се децата, които живеят в близост до детската градина и братята и сестрите, които посещават една градина. Новите правила важат от 18 март за кампанията, която тече в момента.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:28, 14.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Ако детето живее в административния район на градината, то вече ще получава не една, а две точки в класацията за място. Целта е децата да остават в най-близката до тях градина.

С друга промяна едната точка за братята и сестрите, които едновременно посещават детска градина, се вади от социалните критерии и се мести в общите, където квотата за деца е по-голяма - 70 % срещу 30. Така шансът братята и сестрите да са заедно става по-голям.

Заради недоволството, че се вадят фалшиви документи за болести на децата, квотата за хроничноболни се намалява от 5 на 3 деца в група. За тях вече ще се изисква и решение на ТЕЛК.

От 3 на 2 пък пада броят на децата със специални образователни потребности. Промяна ще има и за следващата кампания.


Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община: От догодина се въвежда уседналост, става дума за един принцип, който е в закона и който е принципът детето да посещава най-близкото до неговия адрес заведение. Като този принцип ще работи точно по модела на първи клас. Т.е. най-много точки ще получават тези, които са най-отдавна на съответните постоянни или настоящи адреси. Над 2 години ще носи максималните 3 точки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В #Eвропа: За и против европейската тема за миграцията
В #Eвропа: "За" и "против" европейската тема за миграцията
Безплатни профилактични прегледи за социално слаби в София
Безплатни профилактични прегледи за социално слаби в София