НОВИНИ

Прием с хора от храна в Националната галерия предизвика недоволство

Прием в Националната галерия с отрупана маса с месо във формата на човешки тела предизвика бум от възмутени коментари в социалните мрежи. Коктейлът, наречен "Вечеря - натюрморт", е част от откриването на изложбата на художничката Михаела Дановска, с псевдоним Ода Жон. От галерията не отчитат приема като грешка. Определят го като необичаен и рисков, но това бил животът на новото изкуство в неговото желание да общува с хората.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:44, 26.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Четвъртък вечер - откриване на изложба и коктейл. Дотук добре. Мястото - балната зала на Националната галерия. А по средата им две дълги маси, отрупани с филета, луканки, карфиол, локум, пишмание и аспержи. Храната оформя човешки тела.

100 специално подбрани гости - от чужбина и България имат задачата да станат част от жива картина като изядат хората от храна. Авторката сама пожелала приемът да изглежда така и платила за него. "Пищна софра, богата трапеза, голямото плюскане'' - това са само част от определенията, появили се в интернет-коментари. От галерията днес отсякоха - не било софра, а прием. Имал дълбоко послание.

Яра Бубнова - директор на Националната галерия: Това не беше представяне на месарница, а беше представяне на човека като месо за употреба. Посланието е свързано с болезненото съществуване на жената в нашето общество, което я потребяват. Тази болезненост, тази сюреалистичност от ядене от телата е много по-съществено отколкото задачата да се наядеш.

От галерията определиха ситуацията така: мислиш едно, правиш друго, а те разбират по трети начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България може да стане член на Шенген по въздух преди евроизборите
България може да стане член на Шенген по въздух преди евроизборите
12 семейства от Хитрино получиха ключовете за новите си домове
12 семейства от Хитрино получиха ключовете за новите си домове