НОВИНИ

Приемат до средата на декември Законите за хората с увреждания и личната помощ

Законите за хората с увреждания и личната помощ да бъдат приети до средата на декември. Това предвижда Планът за действие, който днес подписаха министрите на финансите, социалната политика, майките от инициативата "Системата ни убива", национално представителните организации и омбудсманът. Следващата сряда законът за хората с увреждания ще бъде гласуван в Министерския съвет, а в петък ще бъде внесен в парламента. Депутатите ще обсъждат текстовете в пакет със Закона за личната помощ.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:23, 09.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Според подписания план за действие още от януари следващата година вместо интеграционни добавки хората с увреждания ще получават месечна финансова подкрепа, която е обвързана с линията на бедност. Най-голямо ще е подпомагането за хората с над 90% увреждане с право на чужда помощ, които получават социална инвалидна пенсия.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това са пълнолетните деца с увреждания. Тази група хора с увреждания получават реално за следващата година увеличение на финансовата подкрепа с около 200 лева номинално.

От първи април ще започне изготвянето на комплексна индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. А от първи септември част от тях ще имат право на лична помощ до 8 часа на ден, но не повече от 168 часа на месец.

Владислав Горанов - министър на финансите: Тук уравнението е решено отзад напред, като е търсена максимална връзка между възможностите и потребностите на фиска. Ресурсите независимо, че са увеличени със 150 милиона през следващата година продължават все пак да не са безгранични.
Мая Манолова - национален омбудсман: Тази сума ще бъде приспадната от часовете личен асистент. Но на никого нищо няма да се отнема. Ако лицето реши да не кандидатства за лична помощ продължава да си получава добавката за лична помощ.

Майките определиха подписването на плана за действие като стъпка напред към реформата.

Весела Одаджиева: Това, че се ангажират страните да се продължи реформата, не само чрез тези два закона, а и чрез промяна в наредбата за медицинската експертиза. Докато не видим реални резултати няма да приберем палатките. Протестите продължават.

Омбудсманът се ангажира да следи как се изпълняват поетите ангажименти. В плана за действие е записано,че Министерският съвет координира изпълнението на задълженията на изпълнителната власт по двата закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 от 10 деца са преживели физическа болка от родител
7 от 10 деца са преживели физическа болка от родител
 4,5 млрд. лв са инвестициите на САЩ в България през последните 28 години
4,5 млрд. лв са инвестициите на САЩ в България през последните 28 години