НОВИНИ

Приключи гласуването на сделката за Брекзит в Европейския парламент

Гласуването за Брекзит в Европейския парламент приключи. Очаквано, споразумението за напускането на Великобритания беше одобрено с огромно мнозинство - 621 гласа "за" и 49 "против".

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:39, 29.01.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Това не означава, че европейските депутати са "за" Брекзит. Настроенията са много противоречиви - в залата имаше много сълзи от раздялата с британските колеги. Имаше и щастливи депутати като тези от партията на Найджъл Фараж.

След повече от 45 години, Великобритания напуска Европейския съюз.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Ще ни липсвате, но ще пазим нашето приятелство. Можете да разчитате на нас така, както знаем, че можем да разчитаме на вас.
Ирина фон Виезе, Група "Обнови Европа": Много съм тъжна. В личен план, че губя мястото си na евродепутат и няма да бъда повече част от невероятния европейски проект, в който дълбоко вярвам. На национално ниво това е трагедия както за британците, така и за цяла Европа, която губи важен партньор. Сигурна съм, че Европа ще оцелее, европейският проект ще оцелее, а аз ще работя твърдо и ще остана проевропейският глас на Великобритания.
Меджид Меджид, Група на Зелените: Надявам се на много близки отношения между Великобритания и Европа след Брекзит. Това е в наш общ интерес. Моите притеснения са свързани с това, че ще загубим много от правата си, свързани с околната среда или пазара на труда. След две седмици ще ходя в Пловдив да посетя братовчед ми, който учи там. Той говори вече български. Чувал съм страхотни неща за страната ви и искам да я посетя.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отзвук от плана на Тръмп в Израел
Отзвук от плана на Тръмп в Израел
Осигуряването на вода за Перник през София ще струва 26 млн. лева
Осигуряването на вода за Перник през София ще струва 26 млн. лева