НОВИНИ

Още един дом за сираци затвори врати. Къде ще живеят децата?

Днес беше изведено и последното дете от дома за медико-социални грижи "Света София". Така закритите домове от този тип са вече 16. В момента у нас работят още толкова. Волята на държавата и неправителствените организации е в следващите няколко години всички те да бъдат закрити, а децата, лишени от родителска грижа, да живеят в семейна среда.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
19:41, 23.12.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

С извеждането на последното дете от Центъра за медико-социални грижи за деца "Св. София" приключи първия етап от проекта "Пътят към семейството", зад който застанаха Фондация за "Нашите деца", здравното и социално министерство и Столичната община. До скоро тук живееха 21 деца, повечето от които с увреждания.

Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца" - Закриването на домовете не трябва да бъде самоцел. Ние сме длъжници на тези деца и трябва да ги изведем само ако сме намерили по-добро място. А такова може да бъде тяхното семейство, близки роднини, приемно семейство, осиновители и новите центрове за настаняване от семеен тип, който също осигуряват обща грижа, но в много по-малка група".

Две от дечицата, живеели заедно зад тези стени, днес отново имат общ дом - в общо приемно семейство. Те са едва на годинка и няколко месеца. За краткото време от новия си живот, вече имат голям напредък в развитието си - почти проходили, хранят се самостоятелно и учат първите си думи.

Въпреки настойчивата молба на трите големи национални телевизии, получихме категоричен отказ да ви покажем в какви условия са живели децата в дома за медико-социални грижи "Света София" - без ясен аргумент за това. Може би е за добро.

д-р Лора Боджукова, директор на Център за медико-социални грижи за деца "Св. София" - Аз съм назначена от министъра на здравеопазването. Не съм цар тук за да мога да вземам сама решения и да ви допусна".

Преди 17 години тук на стаж е допусната Иванка Шалапатова. Срещата ѝ с условията на живот превръща извеждането на децата в семейна среда нейна мисия.

Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца" - Когато посетих този дом за първи път, той беше пълен с много, много плачещи бебета. Тогава бях родител на едно прекрасно момче на една годинка и все още много силно усещах силният плач на тези деца. Той беше един безпомощен плач".

Скоро това място ще бъде трансформирано в Център за обществена подкрепа на деца със затруднения в развитието и техните семейства. Подкрепа, която стана възможна, благодарение на онези от вас, които застанаха зад "Вечерта на добродетелите" този октомври. Тогава бяха събрани над един милион лева. Обществената телевизия е партньор на проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа помага на 8-годишния Теодор от Калековец
"Българската Коледа" помага на 8-годишния Теодор от Калековец
Деца дариха кучешка храна за животните в Общинския приют в Силистра
Деца дариха кучешка храна за животните в Общинския приют в Силистра