НОВИНИ

Приключи кризата с отвлечения либийски самолет

Заложническа драма изправи на крака службите в Малта, но завърши мирно и без пострадали. Либийски самолет беше отвлечен от двама похитители и кацна принудително на международното летище в Малта. Всички 118 души на борда, сред които и едно бебе, бяха освободени, а двамата похитители се предадоха на властите. Нападателите били привърженици на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:10, 23.12.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Самолетът "Еърбъс А320" на "Африкия еърлайнс" със 118 души на борда беше отвлечен по време на полет по вътрешни линии между град Сабха и столицата Триполи. От либийската държавна авиокомпания уточниха, че по данни от радарите самолетът се е отправил към Малта, върнал се е към Триполи и отново е поел курс към острова. Пилотът е уговарял похитителите да кацне на либийска територия, но те са отказали.

Малко след 12,30 ч. българско време отвлеченият самолет кацна на международното летище близо до столицата Ла Валета. Край пистата бяха разположени военни, а всички полети бяха отменени. В разрешаването на кризата се включиха екипи за спешно реагиране с преговарящи. Исканията на похитителите бяха неясни, но имаше данни, че поне един носи ръчни гранати и заплашва да взриви самолета. Би Би Си коментира, че внасянето на оръжие не е било трудно - след гражданската война в Либия летищата се контролират от въоръжени групировки и инцидентите са чести.

Развръзката започна около 15 ч. българско време, когато от еърбъса спокойно излязоха първите пътници. Близо час и половина след това последните хора от екипажа напуснаха машината и двамата похитители се предадоха на малтийските власти. Либийски министър съобщи, че те били привърженици на покойния лидер Муамар Кадафи, искали да обявят партия в негова чест, а също - да получат политическо убежище в Малта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДСБ ще търси обединение на десни формации за предстоящите избори
ДСБ ще търси обединение на десни формации за предстоящите избори
Икони, рисувани с брашно, представят млади зографи от Кюстендил
Икони, рисувани с брашно, представят млади зографи от Кюстендил