НОВИНИ

Приключи първият етап на кампанията на БНТ "Прозорец към родината"

Всички събрани книги ще се дарят на училища в почти цяла Европа. Пътуването на събраните помагала, учебници и книги към хилядите ученици зад граница ще започне през октомври.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 16.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Десетки помагала, учебници и художествена литература дариха жителите на Пловдив в рамките на кампанията на БНТ „Прозорец към родината". Консултантите в книжарниците в града споделиха, че всяко лято при тях идват българи, живеещи зад граница, които търсят за своите деца буквари и учебни помагала, за да ги учат на родния им език. За сънародниците ни в чужбина кампанията на БНТ е най-добрият начин, по който може да се съхрани българският дух.

Според жителите на Варна кампанията е важна, за да може българчетата по света да се обучават на родния си език. По време на кампанията там са събрани 5 кашона с книги и помагала.

Вера Стойкова - директор на Държавен куклен театър-Варна: Ние като театър самите усещаме нуждата българчетата, където и да са, да опресняват и поддържат българския, защото цяло лято работи нашата лятна сцена, играем спектакли на открито и знаем с какво умиление и с какъв възрожденски дух бабите си водят внучетата, които през останалата част на годината са в чужбина, за да си опресняват българския, за да го слушат, да го чуват, да го говорят, да го разбират.

В София хората, които даряват книги, споделят, че всеки българин по света трябва да има достъп до литература на родния език. Освен частни дарители, много училища и издателства също се включиха в кампанията. Организаторите признават, че хората високо ценят кампанията, тъй като даряват предимно нови, запазени книги и помагала. Вече са събрани хиляди. Вторият етап на кампанията ще бъде творчески и ще започне в Деня на народните будители - 1 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни ли са магнитните бури?
Опасни ли са магнитните бури?
Мобилни екипи помагат на бизнеса да намира служители
Мобилни екипи помагат на бизнеса да намира служители