НОВИНИ

Приключиха преговорите за нов договор в здравеопазването

Лекарският съюз и Здравната каса са се разбрали за повишаване на цените на почти половината клинични пътеки и за повече профилактични прегледи, изследвания и направления. Заложени са и по-сериозни мерки за контрол, които трябва да подобрят качествотото на лечение. Очавка се договорът да бъде подписан в края на месеца.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:50, 21.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

В бюджета за здраве тази година са заложени 14 милиона повече за дейностите, които извършат личните лекари, 10 за специалистите и 148 милиона лева повече за болниците. Това позволи на Лекарския съюз и касата да договорят по-високи цени на 137 клинични пътеки, сред които са и тези, по които работят общинските болници. Заложено е и увеличение на парите за направления и изследвания. Предвиждат се и повече възможности за профилактични прегледи.

д-р Венцислав Грозев - председател на Българския лекарски съюз: Значително по-добре от договора за 2017-та година. Над 90% от това, което БЛС предложи, като промяна на текстове в последния момент е прието в Надзорния съвет.

От Надзорния съвет на касата също изразиха задоволство от преговорите по новия договор за здраве. В него са предложени позитивни неща за пациентите и нови мерки в контролната дейност, които ще подобрят качеството на лечение на пациентите, каза председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

;

На заседанието беше отхвърлено предложението на здравното министерство, извинителните бележки за учениците,издавани от личните лекари, да се включат в пакета от дейности, които покрива здравната каса.

д-р Венцислав Грозев - председател на БЛС: Как защо излиза от пакета? Защото това е чиста административна история и тя не говори за дейност.

Така родителите ще продължат да плащат за извинителни бележки, но се въвежда изискване таксата да не надвишава 3 лева. В събота съборът на Българския лекарски съюз ще решава дали да да де мандат на ръководството да подпише Националния рамков договор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусия за здравословно детско и ученическо хранене се проведе в Пловдив
Дискусия за здравословно детско и ученическо хранене се проведе в Пловдив
Хирурзите от болницата в Добрич подадоха оставки
Хирурзите от болницата в Добрич подадоха оставки