НОВИНИ

Какво не знаем за каталунския език?

В следващия репортаж ще ви разкажем за забраненият по времето на генерал Франко и говорен само вкъщи - каталунски език. Майчин е за около 6,5 млн души.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:36, 29.10.2017
7570
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Час по каталунски на второкурсниците по "Испанска филология" в СУ. И ние зададохме въпрос - за думата, която напоследък най-често се споменава, когато заговорим за Испания и Каталуния - независимост.

Екатерина Балачева, преподавател по испански и каталунски: Както на каталунски, така и на испански, independencia е независимост.

Сходни лексикално, но с големи граматически разлики. Какво представлява каталунският език?

Екатерина Балачева, преподавател по испански и каталунски: Ще намерите взаимки от португалски, от италиански и изключително много от френски. Може би в това отношение бихме казали, че испанският език е доста по-лесен. Както за произнасяне, така и от страна на граматиката.

Разбира се, в него се усеща и силно влияние от испански. Самият каталунски дълго време е забранен и оцелява само на ниво всекидневно общуване. Освен в Каталуния, още и на Балеарските о-ви, Майорка, Менорка и в Андора, където каталунски и френски са официални езици. Колкото до Испания, там освен испански, са признати езика на баските, каталунският и галисийският.

Екатерина Балачева, преподавател по испански и каталунски: Тези три езика съжителстват заедно с испанския, т.е. учи се на съответния език в училище, в университета, също така и администрацията работи със съответните езици.
Петя, II курс "Испанска филология": Като цяло е много труден каталунският, азбуката не я разбрах все още, но напредвамe.
Георги, II курс "Испанска филология": Смятам, че ако отида в Каталуния, знаенето на каталунски ще ми е в плюс, поради народопсиохологията им.
Жени, II курс "Испанска филология": Моите родители живеят в Каталуния и предполагам, че като отивам там можеш да се оправиш само на испански, това ти е един огромен плюс. Защото първо започват да ти говорят на каталунски и едва след като видят, че не знаеш, ти говорят на испански.
Екатерина Балачева, преподавател по испански и каталунски: Във всекидневния живот, в магазина, за най-елементартните неща ще се оправи, но ако трябва да учи, ако е отишъл по Еразъм или иска да работи, ще му е нужно определено да поучи този език.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 20 общински болници са пред фалит
Около 20 общински болници са пред фалит
Барселона се готви за голямо шествие в подкрепа на единството
Барселона се готви за голямо шествие в подкрепа на единството