Създаване на човешка кожа с 3d принтер - отдавана се е превърнало в предизвикателство за учените. Вече има успешни разработки. Сингапурски специалисти, обаче, успяха да ускорят процеса. За по-малко от минута те "принтират" парче кожа с размерите на човешки нокът.

Създадена е в лаборатория, но по химични и биологични характеристики на се различава от истинската човешка кожа. Изградена е от донорски клетки и колаген. Необходими са около две седмици клетките да започнат да се делят и да се оформи белезникава мембрана. Следва принтирането.

Засега използването на принтираната кожа остава на ниво: козметика.

Джон Кон, директор на лаборатория, Сингапур: Правим различни тестове. Искаме да разберем доколко определени продукти проникват през кожата.

И доколко вредят. За това се тестват нива на токсичност и се проверяват веществата, които биха предизвикали раздразнение на кожата.

Джон Кон, директор на лаборатория, Сингапур: Искаме да намерим алтернатива на човешката кожа. В много части на света тестовете върху животни са забранени.

Сингапурските учени са убедени, че скоро изкуствено създадената кожа ще намери още по-голямо приложение и ще бъде използвана дори при лечението на хора.