НОВИНИ

Принц Хари: Лошото момче на Британската корона

Кой е принц Хари? Портрет на принц Хенри Чарлз Албърт Дейвид направи Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:13, 19.05.2018
Чете се за: 01:41 мин.
Още

Лошото момче на британската корона. Любимият внук на Кралицата и шести по линията за трона. Превърна се от бунтаря на Бъкингам в пример за подражание. Принц Хари.

Принц Хенри Чарлз Албърт Дейвид се ражда на 15 септември 84-та. Но още тогава офциално се съобщава, че младият престолонаследник ще бъде наричан просто Хари. Майка му Даяна е в тежка депресия, когато той се появява и в интервюта след години често повтаря, че само Хари е придавал смисъл на дните ѝ.

Обичта между него и по-големият му брат Уилям буди възхищение по целия свят.

Заедно преживяват и най-тежкия момент - този, в който губят майка си. И до днес баща му Чарлз е критикуван, че 12-годишния Хари е принуден да върви зад катафалката. Близо 20 години младият принц отказваше да говори за смъртта на Даяна. Едва преди година разказа, че никога няма да забрави последния си разговор с нея - тя позвънила в имението Балморал, а той бързал да затвори, защото искал да си играе.

принц Хари: Толкова години по-късно, болката още е там.
;
принц Хари: Харесва ми да участвам в мисии. Когато влизаш в армията, обикновено се надяваш да участваш и в операции. А и не харесвам Англия особено. Приятно е да си далеч от пресата и целия този шум.

През 2008 г. за първи път от 25 години член на британското кралско семейство е изпратен на мисия във военна зона. Младият капитан Уелс пилотира военен хеликоптер в Афганистан.

принц Хари: Когато се налага - натискаш спусъка. Понякога отнемаш живот, за да спасиш много други.

Новината за специалната си мисия той успява да опази от медиите 10 седмици, но когато се разчува, е върнат обратно на Острова.

Определя времето си в армията, като „най-близко до нормалния живот“, но споделя и че ужасите на войната завинаги са го променили.

;

В тийнейджърските си години принц Хари често попадаше на първите страници на жълтата преса. Скандалите валяха - от разкритието, че пуши марихуана, през решението му да се маскира като нацист за Хелоуин, до снимките, на които играе гол покер в Лас Вегас. Води война с папараците, стигал е дори до ръкопашен бой. Многократно е отправял призиви да бъде оставен поне за миг на спокойствие.

Въпреки бунтарския си период, Хари завършва престижния колеж Итън с пълно отличие. Тръгва по стъпките на брат си Уилям и влиза в армията, където прекарва 10 години.

;

През последните години светът е свидетел на новия принц Хари. Активно се е посветил на благотворителна дейност, а част от кампаниите са много лични за него.

принц Хари: Преди 20 години, в последните дни от живота си майка ми се бореше за каузата на тези хора. Сега искам аз да им помогна...

Вече 33-годишен, Хари е посланик на добра воля на Короната. Една от най-известните му кампании, са спортните състезания Инвиктус, които го сближават със семейство Обама.

През последните години беше неотлъчно до принц Уилям и съпругата му Кейт. Медиите не пропускаха да се пошегуват, че е третото колело във връзката. Докато не срещна най-важната жена в живота си - Мегън, на която днес се врича във вечна любов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на розата в Казанлък
Фестивал на розата в Казанлък
Във Варна официално беше открит летният туристически сезон
Във Варна официално беше открит летният туристически сезон