НОВИНИ

Приоритет за Сашо Йовков ще е превръщането на БНТ в мултимедийна телевизия

Съветът за електронни медии започна изслушването на шестимата кандидати за генерален директор на БНТ. Според реда на подаване на документите първи се представи спортният журналист Сашо Йовков. Като свой основен приоритет, Йовков определи превръщането на БНТ в мултиканална и мултимедийна телевизия.

bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 21.08.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Изложението на своята концепция Сашо Йовков започна с това, че кандидатурата му е добре обмислена и не е плод на спонтанно решение. Решението му да се кандидатира за генерален директор на БНТ е от пет години, като основната причина за това е доверието му у зрителите. Той обеща да даде лоялност на БНТ и зрителите ѝ, защото през всичките тези години, в които е работил в БНТ - от 1990 г. - той е бил лоялен към БНТ. Обеща още професионализъм, отговорност и да запази доверието в БНТ.

Той каза, че стереотипът, че националната телевизия е остаряла и не е модерна, е създаден, за да може БНТ да бъде изтласкана в ъгъла. Затова като основен свой приоритет, който той нарече „2020“, е БНТ да бъде мултиканална и мултимедийна телевизия. По думите му, това, което не е достигнало на досегашния генерален директор на БНТ Вяра Янкова, е време и пари. Затова е готов за дискусия за законодателни промени по отношение на Закона за радиото и телевизията, като се заговори за интернет - пространство, в което в момента често се разпространяват фалшиви новини, които влияят на информационния поток и вредят както на обществото, така и на българските медии.

Йовков се обяви за съхраняване на българската памет и култура и за нейното разпространяване извън пределите на страната. Той постави много важно място на зрителя, защото според него той не е пасивен, а активен участник в информационния поток. По отношение на зрителския интерес той каза ,че може да бъде засилен чрез различните програми на БНТ.

Засегна и въпроса за недостатъчното финансиране на БНТ, технологичното обновление за мултиканалността.

Според концепцията му, БНТ1 ще бъде основният канал на програмите на БНТ. БНТ2 трябва да бъде технологично модернизиран, за да може да отговори на очакванията на зрителите. В концепцията си Сашо Йонков предвижда се създаването на трети канал - БНТ3, който да е спортен, както и на БНТ4 - за култура и образование. А БНТ HD според него трябва да бъде доразвит в програмата си.

Йовков обеща приемственост и да надгради постигнатото от Вяра Анкова.

Сашо Йовков: Ще има надграждане - приемственост и надграждане, това са двете думи. Стореното от Вяра Анкова и нейния екип не е малко, но вече нямаме време, защото технологиите се развиват с космическа скорост. Така че ще направим всичко възможно през следващите три години и с вашите усилия и с ваша помощ - на институциите, да можем да трансформираме БНТ в обществена медия като съдържание и мултиканалност от една страна на базата на все по-мащабното и интегриране в новите платформи като мултимедия, за да можем да кажем както съм писал в концепцията си - БНТ 2020. Тя да бъде вече в едни модерни стандарти - full HD, мултиканална и мултимедийна - телевизия на зрителите, телевизия на всички нас - обща за всички, своя за всеки.

Можете да видите цялото изслушване на Сашо Йовков във видеото по-горе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една седмица за получаване на бележки за есенните матури в Русе
Една седмица за получаване на бележки за есенните матури в Русе
Следите на основателите на Аполония на о-в Кирик
Следите на основателите на Аполония на о-в Кирик