Приоритетите на Тръмп за 100 дни на управлението му

Новоизбраният президент на Съединените щати заяви, че още в първия ден на управлението си ще изтегли страната от Транстихоокеанско партньорство. Във видео обръщение Доналд Тръмп очерта първите 100 дни на управлението си.

от БНТ
преди 3 години
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Приоритетите на Тръмп за 100 дни на управлението му

Търговското споразумение, което трябваше да премахне търговските бариери между 12 държави, е на път да се разпадне. Според новоизбрания американски президент, договорът е потенциално бедствие за Съединените щати.

Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ
Вместо Транстихоокеанското партньорство ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя.

Според японския премиер Транстихоокеанското е безсмилено без участието на Съединените щати. Преди няколко дни Шнидзо Абе се срещна в Ню Йорк с Доналд Тръмп и с дъщеря му. Предполагаше се, че това е била основната тема на разговора им. Но както изглежда Абе не е успял да убеди новоизбрания президент Съединените щати да не напускат Транстихоокеанското партньорство.

Когато встъпи в длъжност на 20 януари, Тръмп планира още много промени. Във видеобръщението той заяви, че ще издаде указ за отменяне на редица държавни регулации, ще нареди на министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми. Ще има промени и в енергетиката. Тръмп планира да отмени някои ограничения над производството на енергия, включително на шистов газ и петрол и въглища.

В обръщението, обаче, избраният за президент на САЩ, не спомена нито дума за строежа на оградата по границата с Мексико - нито пък за здравната програма на Обама. По време на предизброната кампания двете теми бяхи приоритет за Тръмп. Той уверяваше, че когато влезе в Белия дом веднага ще се захване с тях.

Топ 24
Най-четени