НОВИНИ

Природозащитници: Да има мораториум върху строителството в градски зелени площи

Представители на различни природозащитници и граждански организации настояват за налагане на мораториум върху строителството в градски паркове и градини, който да действа до осъществяването на промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, с които да се регламентира подобна забрана. Това обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Любомир Костадинов от българския офис на международната екоорганизация WWF.

bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 11.03.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В момента Законът за устройство на територията не дава нужното ниво на демократичност и гражданско участие, каза Костадинов. Според него от това има интерес местната власт, тъй като се дава възможност за политическо и корупционно влияние върху строителния процес. Искаме спешни промени в ЗУТ, което е труден и дълъг процес, затова настояваме за мораториум върху строителството в зелените площи в градовете, посочи Костадинов. От неправителствените организации са се обединили и са подготвили пакет от законодателни промени, с които да се дефинира какво е зелена площ, тъй като в момента междублоковите пространства "на книга" били строителни петна.

Системен проблем е, че хората разбират за строителството в кварталната градинка, на дюните или в планините, когато дойдат багерите, отбеляза Костадинов.

Любомир Костадинов, коалиция "За да остане природа в България":
Законът говори за "озеленени площи" и това е сравнително ясно, но има едни така да ги наречем сиви полета, където се допуска например да променим една площ от за озеленяване в предназначение за спорт и атракции. Тогава ние всъщност губим зеленината и се построява застрояване.
Славена Панайотова, сдружение "Варна диша":
Ние смятаме, че в територия, която е определена за парк, в момента трябва да има мораториум - това са "Бедечка", Южен парк, Борисовата градина, Морската градина, Втория гребен канал.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 години затвор за убиеца на Вероника, потвърди Апелативният съд
30 години затвор за убиеца на Вероника, потвърди Апелативният съд
Арестуваха мъж с подозрителен куфар до американското посолство в Берлин
Арестуваха мъж с подозрителен куфар до американското посолство в Берлин