НОВИНИ

Присъдиха Нобелова награда за литература за 2018 и 2019 г.

Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия, след като миналата година призът не беше връчен заради скандал, разтърсил академията и довел до реформирането й.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
14:47, 10.10.2019 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Отличието за 2018 г. получава полската писателка Олга Токарчук за "писателското въображение, което с енциклопедичната страст показва прекрачването на граници като форма на живот". Тя е автор на книгите "Правек и други времена", "Бегуни" и други.

Лауреатът за 2019 г. е 76-годишният австриец Петер Хандке, отличен за "влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията на човешкия опит". Той е съсценарист на филма "Криле на желанието" на Вим Вендерс. Токарчук беше отличена "за живописното въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на границите като форма на живот".

Хандке печели наградата "за въздействащата си работа, която с езикова изобретателност изследва периферията и спецификата на човешкия опит", се казва в изявлението на академията.

Шведската академия е създадена през 1786 г. от крал Густав III с цел подпомагане и развитие на шведския език и литература. Алфред Нобел в завещанието си инструктира организацията да избере победителя в наградата. Състои се от 18 членове, които се избират на поста доживотно, всеки от тях получава акредитационен номер.

През 2017 г. Академията бе шокирана от скандала, поради който няколко членове бяха принудени да напуснат. В центъра на скандала беше известна културна фигура в Швеция - Жан-Клод Арно, съпругът на една от членовете на Академията, Катарина Фростенсън. Общо 18 жени обвиниха Арно в сексуален тормоз.

Освен това, по време на разследване, проведено от адвокатската кантора Hammarskiöld & Co, се оказа, че Арно може да се превърне в източник на изтичане на информация за победителите в наградата преди официалното представяне на имената им през 1996, 2004, 2005, 2008, 2014, 2015 и 2015.

Шведската академия обвинява Фростенсън в разкриването на информация; тя е принудена да напусне академията. Заедно с нея напусна и постоянната секретарка Сара Даний, първата жена на този пост.

На фона на скандала и делото срещу Арно бе решено да се отложи наградата, така че през 2019 г. са връчени две награди. Освен това тази година за първи път независими експерти бяха включени в избора на победителя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 деца в България са изоставяни от своите родители всяка година
Над 1000 деца в България са изоставяни от своите родители всяка година
Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците
Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците