НОВИНИ

Призив в Германия за отказ от фойерверките в новогодишната нощ

Германската Федерална агенция за защита на околната среда призова днес хората да се откажат от фойерверките в новогодишната вечер, тъй като замърсяването на въздуха с фини прахови частици се очаква да достигне още по-високи нива, информира ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
17:45, 29.12.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света
призив германия отказ фойерверките новогодишната нощ

Според изчисленията на агенцията около 4500 тона фин прах се издигат във въздуха над Германия в новогодишната нощ. "Това се равнява на около 15,5 процента от количеството твърди частици, отделяни от пътния трафик всяка година", посочва ръководителката на агенцията Мария Крауцбергер пред в. "Райнише пост". Ако използвате по-малко фойерверки в нощта на Нова година, или изобщо се откажете от тях, можете да помогнете за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Това е от полза за здравето ви и намалява отпадъците по пътищата и в околната среда, допълва тя.

Твърдите частици се образуват в процеса на горене. Те могат да достигнат белите дробове и да влязат в кръвообращението, да причинят възпаления на дихателните пътища, тромбози и сърдечни заболявания. Опитът сочи, че високи нива на твърди частици в новогодишната нощ се измерват в градове като Берлин, Мюнхен и Хамбург.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът на жълтите жилетки във Франция тази седмица е по-малоброен
Протестът на "жълтите жилетки" във Франция тази седмица е по-малоброен
Турция струпва тежка военна техника по границата си със Сирия
Турция струпва тежка военна техника по границата си със Сирия