НОВИНИ

Призоваха председателя на ВКС Лозан Панов за вземане на обяснения пред КПКОНПИ

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е призовала председателя на ВКС Лозан Панов за вземане на обяснения по извършваща се проверка, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд. Лозан Панов е отговорил, че е недопустимо да бъде призоваван в качеството си на председател на съд.

bnt avatar logo
от БТА
09:38, 12.11.2018
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

"Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата, е казал Панов в свой отговор до комисията.

Причината за отговора на Панов е, че в негово отсъствие писмото за явяването му в КПКОНПИ е било предадено от трима служители на комисията на съдия Павлина Панова - зам.-председател на ВКС. То е било адресирано не до гражданина Лозан Панов, а до председателя на Върховния касационен съд.

Според правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ и Закона за противодействие на корупцията, комисията може да призовава и взема обяснения от граждани. Нормите обаче не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничено е движението по АМ Тракия заради разпилян товар от ТИР
Ограничено е движението по АМ "Тракия" заради разпилян товар от ТИР
​Българка в клип за реклама на Лондон
​Българка в клип за реклама на Лондон