НОВИНИ

Силна буря отне няколко живота в Германия

Седем души загинаха при буря в Северна и част от Източна Германия. Стихията удари следобед страната и прекъсна напълно железопътното движение в пет северни провинции, включително между Хамбург и Берлин. Столицата беше засегната в края на работното време преди вечерния час пик.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:34, 05.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Паднали дървета отнеха живота и нараниха хора в автомобили в Хамбург, Бремен и провинция Бранденбург около столицата. Властите в Хамбург призоваха хората да останат на закрито. Заради дървета по релсите германските железници спряха влаковете между големи градове като Хановер и Хамбург, Хановер и Берлин и Дортмунд и Хамбург.

Нилс Ларсън - жител на Хамбург: Внезапно се чу "прас" и предното ми стъкло се счупи. Спряхме, защото дърво се стовари върху колата ни. После видях другата кола с жената. Дойде от нищото. Типичен случай да си на грешното място в грешното време.

Отменени бяха и някои международни полети от летищата в Бремен и Хановер, а в град Вилхелмсхафен бурята събори 1000-тонен кран.

Засегнат беше и транспортът в Берлин, където също има поне една жертва. Заради стихията спря градската железница Ес-Бан, блокирани бяха маршрутите на автобуси и трамваи.

Едит Фьорстер - жителка на Берлин. Тичах през парка, защото мислех, че Ес-Бана още работи. Помолих Христос за закрила и оцелях.

Дървета осеяха и централния булевард Курфюрстердам. Вятър с прогнозна скорост до 120 километра в час отнесе пътни знаци и рекламни табла. Хора се оказапа блокирани на Берлинската централната гара.

Себастиан Коринт - пътник: Отиваме във Франкфурт, а сега сме на никъде с две малки деца. Единствената ни информация е, че влакът ни е отменен. Надяваме се тук да получим някаква помощ.

И двата столични зоопарка бяха затворени. Много от животните като жирафи и лъвове бяха прибрани на закрито. Пожарната в Берлин е вдигната под тревога, до началото на вечерта аварийните екипи в града са провели над 700 акции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Тодоров: Да се иска оставката на министъра на туризма сега е неуместно
Лъчезар Тодоров: Да се иска оставката на министъра на туризма сега е неуместно
Транспортът е основна причина за мръсния въздух в София
Транспортът е основна причина за мръсния въздух в София