НОВИНИ

Пробив в борбата с ебола

Огромна крачка към създаването на напълно ефективно лекарство срещу смъртоносната треска ебола. Така от Световната здравна организация окачествиха обещаващите резултати, постигнати с два експериментални медикамента в Конго.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:50, 13.08.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Това са първите медикаменти, с които се постига драстично намаляване на смъртността - до едва 10%, ако вирусното заболяване започне да се третира през първите 3 дни след заразяването. Едното лекарство е продукт на частна американска биотехнологична компания и представлява коктейл от 3 антитела, а второто е моноклонално антитяло, разработено от Националния институт за алергични и инфекциозни болести на Съединените щати.

Кристиан Линдмайер, говорител на СЗО: Това е много добра новина. Това ще спаси живота на хиляди и ни приближава към намирането на напълно ефикасно лечение на ебола.

Двете лекарства са тествани върху 681 души. Резултати има засега за 499 заразени в напреднал стадий - смъртността сред тях е паднала съответно до 29 и 34 процента. Настоящата епидемия в Демократична република Конго е отнела живота на над 1800 души за една година. А в периода 2014-2016-а в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне загинаха повече от 11 300.

Вирусът на ебола се предава на хора от диви животни, а след това се разпространява чрез директен контакт с кръв и телесни секрети, дори с остатъци от такива върху различни предмети. Ваксина за превенция на ебола вече е разработена, но още не е лицензирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинения в сексуален тормоз срещу Пласидо Доминго
Обвинения в сексуален тормоз срещу Пласидо Доминго
България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана
България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана