НОВИНИ

Проблем с учебниците за 2-ри и 6-ти клас?

И тази учебна година ще има проблеми с новите учебници. Някои ученици може да получат учебниците си в pdf формат и да учат така до идването на книжните им учебници. Става въпрос за учебниците за 2 и 6 клас. За тях проекти по Закон ще се подават чак до края на април и ако се спазват всички срокове за оценка, отпечатване и доставка на учебници ще има чак през декември.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:10, 06.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Затова за да минимизира липсата на време, министерството реши да намали заложените в Закона срокове за тези процедури. Въпреки това проблем най-вероятно ще има. Тази година нови ще са учебниците за 1 и 5 клас, които трябваше да са готови още миналата година, както и тези за 2, 6 и 8 клас.

Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката: Имаме конкретен план как да съкратим сроковете ,на 15 септември учениците и учителите ще имат материалите, с които да работят.

БНТ: А защо ще намалите сроковете?

Проф. Николай Денков: Защото по закон сроковете са така разграфени,че да стигат някъде към месец декември, което ние, разбира се, не можем да позволим,имахме много конструктивен диалог с издателите и се разбрахме, че можем да ги направим, така че да имат материали на 15 септември и учебници в началото на годината.

БНТ: Някои учебници нямало да могат да бъдат обаче в книжен формат?

Проф. Николай Денков: Това означава, че ще има учебниците в началото на учебната година, там където учебниците няма да бъдат в класната стая на 15 септември ще имат материалите, които представят първите глави от учебниците, с които учителите да могат да почнат да преподават, в момента ,в който дойдат самите учебници, ще се премине към учебниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Югозападният университет в Благоевград обяви прием за докторанти
Югозападният университет в Благоевград обяви прием за докторанти
Подобрява се състоянието на детето, което пострада в джакузи
Подобрява се състоянието на детето, което пострада в джакузи