COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Студенти от Азия чакат с месеци за визи, за да учат в Русенския университет

Студенти от Бангладеш, Индия, Пакистан и Турция чакат с месеци за визи, за да започнат учебни занятия в Русенския университет. В същото време интересът на чужденците към обучение в Русе е голям, а най-търсените специалности са инженерните и компютърните.

от Виолета Никифорова
12:50, 14.10.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Процедурата, която всеки един приет студент трябва да премине, за да получи виза, е доста сложна - казват от дирекцията за чуждестранни студенти. Тя включва легализация и съгласуване на документи в образователното и външното министерство.

проф. д-р Красимир Мартев - директор на Дирекция „Чуждестранни студенти" в Русенския университет: Тази година документи са подали близо 50 човека. Нито един нямам, който да е получил виза.

Мустафа Ярсин от Турция е приет в университета миналата година, вече е успял да завърши задължителния езиков курс. Казва, че в консулството няколко пъти са го връщали за набавянето на нужните документи.

Мустафа Ярсин: Аз чаках за виза 45 дни.
проф. д-р Красимир Мартев - директор на Дирекция „Чуждестранни студенти" в Русенския университет: От Турция сме имали случаи когато студентът пристига януари, февруари, което не е нормално, защото все пак трябва да направи 1000 часа от подготвителния езиков курс.

От пресцентъра на външното министерство поясниха, че сроковете за разглеждане на молбите за виза са 35 работни дни и се спазват стриктно. В отделни случаи се налага по-продължително разглеждане на молбата за виза, за да се направи допълнителна проверка на кандидата. Освен това някои от студентите не разполагали с всички документи, което удължава процедурата.

От университета обаче се надяват този срок да бъде ускорен, за да могат студентите да преминат през пълния цикъл на учебни занятия.

Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Подлез в Пловдив се превърна в галерия на открито
Подлез в Пловдив се превърна в галерия на открито