COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Проблеми с машинното гласуване в 10 секции в страната

В 10 секции в страната напълно е преустановено машинното гласуване. В 2 столични секции машинното гласуване беше отменено, заради разменени устройства. А в останалите 8 машините имали технически проблеми, които не можели да се отстранят в рамките на изборния ден.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:20, 26.05.2019
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
проблеми машинното гласуване секции страната

В 22-ра и 25-та секция в столичния район "Подуяне" са инсталирани машини за вота. До 10.00 часа сутринта около 70 души са гласували с тях. Тогава станало ясно, че машините в двете секции са разменени.

Валери Цолов, председател на 24-та РИК, София: Грешна машина в грешна секция, която не може да се отчетат резултатите, тъй като има флашки, има серийни номера и те просто няма да сработят.

За да няма проблеми при отчитането на гласовете, Централната избирателна комисия отмени машинното гласуване в двете секции.

Валери Цолов, председател на 24-та РИК, София: Всички, които са гласували, искам да поясня, че няма да им се загуби гласа. Създали сме необходимата организация с ЦИК.

На всяка машина имало номер със секцията, за която е предназначена. В случая устройствата били разменени, заради невнимание.

Валери Цолов, председател на 24-та РИК, София: Фирмата доставя, а СИК-а проверява какво му се доставя. В конкретния случай фирмата е доставила грешните машини, а СИК-а не е забелязал това своевременно.

От двете комисии не пожелаха да разговарят с екипа ни. А от фирмата доставчик твърдят, че нямат вина.

Веселин Тодоров, директор на фирмата-доставчик: Членове на секционните комисии са насочили грешно нашия техник. Той е инсталирал машините по начина, по който те са му оказали.

Във Видин машината в една от избирателните секции се оказала с технически проблеми още при инсталирането вчера.

Асен Митков, председател на СИК №29: Принтерът не сработи. Направиха се няколко опита от оторизираното лице. Той се свърза с неговите хора там. Направиха се напътствия. Опитаха се няколко пъти, не се случиха нещата.

Една от двете машини инсталирани във варненското училище Александър Пушкин не тръгнала в началото на изборния ден.

Иван Атанасов, председател на изборна секция: Техникът дойде отново да я стартираме и когато трябваше да пуснем нулевата бюлетина, която е дълга близо метър и осемдесет нямаше никакво мастило върху нея. Лично аз съм разочарован.

От фирмата обясниха, че повредите били хардуерни и не можели да се отстранят от техниците на място.

Веселин Тодоров, директор на фирмата доставчик: Тези проблеми се решават със смяна на машината. За съжаление така беше решено и това не е наше решение. Всичките 300 резервни машини са в склада и е забранено да ги използваме.

Сред избралите да гласуват машинно във Варна имало 80 годишна жена.

Кристиян Тодоров, заместник-председател на секция: Доста възрастни хора искат да пробват самата машина. Повечето пъти казват, че искат да видят къде им отиват парите и дали има смисъл.
Теодора Анастасова: Беше ми по-интересно да видя как става машинното гласуване и наистина става много бързо, лесно, няма нищо сложно.

За ремонт на машините за гласуване в изборния ден са ангажирани около 900 техници в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Огромен международен интерес към европейските избори в Брюксел
Огромен международен интерес към европейските избори в Брюксел
103 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до 18 ч.
103 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до 18 ч.