COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Проблемите с преброяването на гласовете в Силистра

В близо 30% от секциите в Силистра са отчетени разминавания в резултатите и в преброяването на преференциите, затова през нощта повторно са броени бюлетини. Дванадесет часа е продължило предаването на протоколите от 225 секции. През нощта се е наложило да събират наново състава на цели комисии и повторно да преброяват бюлетини, оплакаха се от районната избирателна комисия. Според тях решението е организирането на преброителни пунктове, което пък би спряло явлението „купуване на гласове”.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Незабравка Кирова
16:05, 27.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Теодора Тодорова – председател на Районна избирателна комисия – Силистра
„Тъй като ще стане анонимно вече отчитането на гласовете и ще бъде анонимен избирателят – защото в момента нашите секции са малки – особено по селата – бих казала, че всеки знае кой за кого гласува – най-малкото за кого са му симпатиите”

Всеобщо е мнението, че наличието на застъпници и представители не прави изборите по-прозрачни и по-честни. Трябва промяна в цялата организация на работа.

Теодора Тодорова – председател на Районна избирателна комисия – Силистра
„В тоя век на техника аз не виждам защо се прави това – при положение че може елементарно да бъде сканиран и регистриран вотът – веднага. Ако машинното гласуване е само машинно – е идеалния вариант, защото от там излиза машинен протокол, няма спор по бюлетини.”

Специалистите от комисията се страхуват също, че критично намалява броят на желаещите да бъдат ангажирани в секционни избирателни комисии. Хората били разочаровани и уморени. От районната избирателна комисия за пореден път призовават в България да се въведе професията „професионален преброител”.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?
Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината