НОВИНИ

Как си купихме отговорите на матурите?

Срещу 40 лева наш репортер в 10:32 часа получи на телефона си 100% верни отговори на матурата. След подаден сигнал от "По света и у нас човекът", продал отговорите е задържан от Икономическа полиция.

Милена Кирова
от Милена Кирова Виктор Дремсизов
20:12, 18.05.2016
45781
Чете се за: 02:42 мин.
Още

Още сутринта министър Кунева сезира главния прокурор за друг случай на купени отговори. Очевидно има пробив, въпреки безпрецедентните мерки за сигурност, включващи запечатване на тоалетни и родителски постове. Като цяло зрелостниците са доволни от късмета с номер 13, който им донесе нашата репортерка Милена Кирова. Точно тя доказа, че има пробив в системата.

Преди три заедно с репортера Виктор Дремсизов решават да си купят матури. Във Фейсбук намират човек, който се представя за продавач на отговорите на матурите. Свързват се с него първо онлайн, след това получават телефон, на който да се обадят. Разговаряли с мъж, който им предлага и конкретна оферта - 80 лв. за да получат отговорите, като първоначално дават 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. - малко по-късно - след като решат матурата и ги сравнят с отговорите на министерството,

Мъжът не пожелава лична среща с екипа на БНТ, което показва, че продавачите на отговори са станали доста по-предпазливи.

Милена Кирова, репортер на БНТ: Точно в 15 часа се оказва, че отговорите, които получили по-рано на есемес, съвпадат на 100%. Очевидно има пробив в системата в сигурността. Имаме съмнение, че някой изнася матурата, друг я решава и така тя стига до учениците. Имаме съмнение, че това може да бъде организирана група. Още повече, че от Министерството на образованието съобщиха за 33 анулирани работи, т.е. един от тези 3-ма ученици може по същия начин като нас да е получил отговорите на есемес и след това да ги е преписал.

Важно уточнение: за да бъде напълно обективно, това журналистическо разследване е направено с цел да се покажат порочни практики. Още преди да започнат разследването си Милена Кирова, Виктор Дремсизов и операторът Борис Сотиров декларират пред нотариус, че всичко, което правят е само и в името на разследването.

Икономическа полиция работи по случая. Двама мъже са задържани във връзка с покупко-продажбата на отговори на матурата. Тепърва се очаква развитие.


;

Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение по "Гераците" на Елин Пелин

Разказът на Михаил Вешим "Родителска среща" се падна на матурата за 7-и клас

;

Цената на успеха - 80 лева. Продавачите на фалшиво знание - безскрупулни. Така се търгуват отговорите от матурата тази година. Уговарянето на покупко-продажбата започна седмица преди изпита.

Приканва ни във Фейсбук да си купим отговорите. Определя се като бизнес-консултант. Оставил е и телефон. Наше подставено лице се свързва с него - първо онлайн. Пишем му на латиница с шестица вместо "ш'' и младежки жаргон. Разбира ни. Отговаря през нощта.

Виктор - репортер "По света и у нас": Здравей, помагайте спешно. Трябва да мина матурата без значение с каква оценка, само да завърша. Трябват ми отговорите на теста. Колко ще струва?

За повече информация ни дава телефон. Обаждаме се.

Виктор Дремсизов - репортер "По света и у нас": Писахме си във Фейсбук за матурите и искам, ако може отговорите на тази по български.
Продавачът: Половината като капаро, ако искаш. В смисъл... може и цялата сума. Ако ми нямаш доверие, може и половината като капаро и след като се убедиш, че са верни и са същите - на следващия ден след като... да ми пратиш останалото.
Виктор: Кой я решава тая матура? Много ми е важно да я взема...Продавачът: Може да има една - две грешки, ма то това става в бързината.

Не казва откъде ще дойдат отговорите. Отказва ни лична среща с думите "нали се сещаш". Сещаме се - не иска да бъде разкрит.

Само ден преди изпита, се отправяме към фирма за куриерски услуги. Продавачът иска парите чрез превод. Дори ни дава имена, ЕГН и телефон на човека, който ще получи сумата.

Продавачът: Колко пари ще изпратите?
БНТ: 40 лева.

Парите изпращаме в Стара Загора на мъжа, с когото контактуваме в предишните дни.

10 без 5 вече притиснати от малкото оставащо време до края на матурата, му пращаме есемес.

Неговата реакцията е мигновена - "решава се". След 36 минути - в 10:32 получаваме нов есемеса с отговорите. Ако сега нашето подставено лице беше зрелостник и имаше телефон, то той само след минута щеше да ги получи. Но дали са верни?

БНТ изпрати цялата информацията, с която разполагахме на МВР - включително име, ЕГН и телефон. Реакцията и там е мигновена. Още преди да е приключила матурата в Стара Загора е задържан продавачът на отговорите.

В един момент от разследването полицията тръгва в погрешна следа, подведена от задържания и започва да проверява действията на репортера на БНТ Виктор. Малко по-късно в Стара Загора е задържан и втори мъж при опит да изтегли нова сума, преведена от други хора за отговорите.

В 15 часа образователното министерство публикува верните отговори. Купените от нас 32 въпроса се оказват 100 % верни. Дори отвореният 32-ри е не само правилен, но с идентичен словоред и препинателен знак. Което пък за разследващите бил трябвало да е следа откъде може да е изтекла матурата.

Ако успее да препише, нашият ученик минава. Е, няма да е отличник, но ще измами системата за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените - лидери се събраха на глобален форум в София
Жените - лидери се събраха на глобален форум в София
Преди срещата на външните министри от НАТО
Преди срещата на външните министри от НАТО