ФБР разследва как златен медальон на хан Омуртаг се е озовал в Съединените щати. България е настояла за това след като ценната находка беше изложена в аукционна фирма. Медальонът беше продаден на търг в Ню Йорк за 47 500 долара. Засега обаче не е ясно дали той е автентичен, дали наистина е продаден или това е трик на фирмата, и ако е продаден, на кого. Ако се окаже автентичен, може да бъде закупен и върнат в страната.

Засега има открити само два такива златни медальона или медала с лика на владетеля, с които хан Омуртаг награждавал приближените си. Единият се съхранява в Националния археологически музей и е открит през 70-те години на миналия век на Царевец. Диаметърът му е 22 милиметра и тежи 2 грама и 80 сантиграма. Вторият е също толкова голям, колкото монета от 50 стотинки, но е малко по-тежък. Именно той беше продаден в Ню Йорк.

Гл. инспектор Атанас Папалезов, ГНДП: По това, което съдим от сайта на аукционната къща Си Ен Джи пише, че е продаден, тъй като ние го следихме последните няколко дена през интернет, това е интернет участник на търга.

Той е предложил сумата 47 хиляди и 500 долара 24 часа преди самият търг. Понякога това са лица, свързани със самия продавач и е напълно възможно медальонът още да не е продаден, обяснява Атанас Папалезов.

По настояване на българската държава, още от декември ФБР разследва как медальонът се е озовал в САЩ. Американските власти вече са поискали той да бъде свален от наддаването, ще проведат и експертизи дали е автентичен. Само тогава България може да го откупи.

Гл. инспектор Атанас Папалезов, ГНДП: Представете си, ако се окаже, че е фалшификат, а България плати 50, 60 или 100 хиляди долара, както се очакваше да достигне цена, после министърът на културата как ще се оправдава пред обществото.

Има версия, че това е медальонът, открит преди около 100 години във Варненско и описан от археолога Карел Шкорпил. По непотвърдена информация артефактът се е намирал в частна колекция във Виена преди да стигне до Ню Йорк. Ако е автентичен и бъде закупен медальонът ще застане най-вероятно тук, до своя безценен "близнак".

Мирослава Доткова, гл. асистент в Националния археологически институт с музей към БАН: Те не би трябвало да напускат пределите на България, това е първото, което трябва да се направи. Второ - да не се допуска те да се предлагат на аукциони.

Процедурите по откупуване отнемат от две до понякога петнайсет години. Засега остава само да се чака.