НОВИНИ

Продават ферибота "Героите на Одеса"

Заради липсата на достатъчно товари българският ферибот "Героите на Одеса" ще бъде продаден. Решението е на Министерството на транспорта и предстои да бъде одобрено от Народното събрание. Фериботът превозваше товари от Варна до пристанищата в Украйна и Грузия. Тази дейност ще продължи да извърша само фериботът - "Героите на Севастопол".

bnt avatar logo
от Петя Иванова
16:17, 16.10.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Преди 10 години двата ферибота са отдадени под наем на "Параходство български морски флот". Те извършват търговски превози по силата на международна спогодба. Поради липса на товари фериботът "Героите на Одеса" не носи печалба през последните години.

Ивайло Гавраилов, директор на "Български морски квалификационен център" ЕАД: Обемът е такъв, че е икономически нецелесъобразно да поддържат 2 кораба, тъй като корабът е скъпо съоръжение и неговите дневни разходи са огромни. Ако неговият капацитет не бъде запълнен, той става нерентабилен.

Според Ивайло Гавраилов, съдбата на ферибота е ясна. Корабът е стар и не отговаря на новите екологични стандарти.

Ивайло Гавраилов: Вече 41 годишен, в края на експлоатационния си живот. По-скоро би бил закупен от търговец, който да го нареже на скрап.

Ако Народното събрание одобри решението за продажба, процедурата ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1 тона нелегален тютюн откриха при спецакция в Пловдивско
Над 1 тона нелегален тютюн откриха при спецакция в Пловдивско
ДРУГИТЕ новини: Физика на тъгата с ново признание
ДРУГИТЕ новини: "Физика на тъгата" с ново признание