НОВИНИ

Продават на търг кораб, за да изплатят заплатите на екипажа

Корабът "Амсел", на който година и половина бедстваха 26 украински моряци, ще бъде продаден на търг във Варна от съдебен изпълнител. С част от парите ще бъдат платени заплатите на екипажа, които надхвърлят 600 000 щатски долара. Началната цена на плавателния съд е над 3 милиона лв.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
21:24, 14.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Плавателният съд пристига за ремонт в корабостроителния завод във Варна, през май 2016 г. Месец по-късно собственикът му - офшорна фирма, спира да плаща и го изоставя, защото задълженията надхвърлят стойността му. Моряците остават на борда близо година и половина, без да знаят каква ще бъде съдбата им.

Адвокат Христо Раев: Те останаха абсолютно без никакви средства, без храна и без ток, и беше невъзможно дори да бъдат репатрирани от страната. Това е причината толкова дълго да стоят-надеждата да получат заплатите.

Въпреки тежкото положение, моряците не приемат обезщетението на застрахователите от четири работни заплати и чакат съдебно решение. Едва през пролетта на 2018 г., след като разбират, че интересите им са защитени и корабът е задържан се прибират в родината си.

Адвокат Христо Раев: Варненският съд - Окръжен и Апелативен, потвърди обезпеченията на моряците и аз се надявам те да получат изцяло своите заплати, защото те са един предпочитан от закона кредитор, с преференции.

Списъкът на кредиторите е дълъг, сред тях са Варненската корабостроителница и малтийска банка. Предложенията на участниците в търга ще бъдат отворени на 7 декември в сградата на Районния съд във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Британският кабинет подкрепи проектодоговора с ЕС за Брекзит
​Британският кабинет подкрепи проектодоговора с ЕС за Брекзит
Фокс нюз се присъединява към иска на Си Ен Ен срещу Белия дом
"Фокс нюз" се присъединява към иска на Си Ен Ен срещу Белия дом