COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Продажбата на ЧЕЗ България трябва да приключи до края на годината​

Продажбата на ЧЕЗ България - доставчик на ток в Западна България, на инвестиционния холдинг "Еврохолд", трябва да приключи до края на годината. Това обяви председателят на Надзорния съвет на кандидат-купувача Асен Христов. Той отрече зад сделката да стоят политически интереси и обяви, че смята да възложи управлението на дружеството на енергийни експерти. Сделката ще бъде проверявана от Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и от Комисията за енергийно и водно регулиране, която подготвя критериите за това.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Н. Минков, М. Гаврилов
18:06, 25.06.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

"Еврохолд" ще плати за ЧЕЗ 335 милиона евро. 300 милиона от сумата ще бъдат осигурени чрез банков кредит, останалите - чрез увеличаване на собствения капитал. От компанията, чиято основна дейност досега е застраховането, планират да задържат досегашното ръководство на дружеството.

Асен Христов - председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд": Постигнали сме договореност, това е част от договора, до три години да запазим сегашното ръководство, едновременно с това сме привлекли външни експерти. Надявам се, че не смятате, че аз или колегите ми, които разбират от финанси, ще се заем с оперативното управление на дружеството.

Бъдещият собственик на ЧЕЗ смята, че поскъпването на тока не е решение, затова планира повече инвестиции в повишаване на ефективността на компанията, за да спести така разходи.

Асен Христов: След като осигуряваме стотици милиони за покупката, означава, че ние ще можем да осигурим и стотици милиони за инвестиции в дружеството и имаме потвърждение от банките, че те биха финансирали една такава програма.

От дружеството гарантират, че не може да бъдат сравнявани с първия кандидат за купувач - "Инерком" на Гинка Върбакова.

Асен Христов: Разликата между компания с над милиард активи и една много малка компания е изключително голяма.

Шефът на Еврохолд увери,че няма политически интереси зад сделката.

Асен Христов: Прекалено голяма е сделката, и тя наистина е структуроопределяща, никога не сме разчитали на политически партии и не смятам, че това е работа на политическите партии да се занимават с такъв тип сделки.

Подобен въпрос днес беше зададен и на премиера Бойко Борисов. Той отказа да коментира медийни публикации, в които се твърди, че зад Еврохолд стои доскорошния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Цветанов е извън ГЕРБ, така че колкото БСП може да ги питате за Жан Виденов какво прави или ДПС за Лютви Местан, толкова може да ми зададете въпроси дали Цветанов е там или не.

Премиерът обяви още, че както при първия кандидат за покупката на ЧЕЗ и сега ще запази дистанция.

Бойко Борисов: Аз считам, че както и предишния път, трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат. Като премиер аз нямам право да коментирам подобна сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици, да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари.

Комисията за финансов надзор вече е започнала проверка, доколко сделката е финансово осигурена. До края на юли Еврохолд и ЧЕЗ ще подадат документите си и в Комисията за защита на конкуренцията. Своя проверка по закон трябва да направи и КЕВР, която ще подготви липсващите досега критерии за оценка на подобни сделки

Иван Иванов: Още тази седмица започва заседание и бъдете сигурни, че тази работна група, ще изготви критерии, които са обективни, и което е много важно, които трябва да бъдат норма в прилагането на закона.

Критериите ще бъдат готови до три седмици, увери шефът на КЕВР.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Загуби за автокъщите в Дупница заради коронавируса
Загуби за автокъщите в Дупница заради коронавируса
Разследват причините за пожара в ТЕЦ Марица изток 2
Разследват причините за пожара в "ТЕЦ Марица изток 2"