НОВИНИ

Продължава борбата с пожара в депото за отпадъци край Шишманци

Пожарът в депото за битови отпадъци край пловдивското село Шишманци е локализиран. Седем екипа работят денонощно, но гасенето е трудно, защото огнището е на голяма дълбочина и духа силен вятър. Жителите от близките населени места започнаха подписка с искане за строг контрол на депото за отпадъци.

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 13.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

До момента не са отчетени отклонения в качеството на въздуха. Въпреки това главен комисар Николай Николов призова местните жители да избягват дейности на открито.

главен комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН: Уважаеми граждани, уплътнете прозорците, затворете вратите, докато не се обърнем към вас и да ви кажем, че нещата са напълно безопасни. Опасността е преди всичко за хората, които работят там. Това са за екипите от фирмата, която експлоатира сметището и нашите момчета.

Екипи на полицията следят за евентуално задимяване на автомагистрала „Тракия", като при нужда ще се спира движението. Това е пореден пожар в депото за отпадъци и напрежението сред жителите на селата Шишманци, Белозем и Болярино нараства. Хората организираха подписка с искане за проверка.

Александър Атанасов - кмет на село Шишманци: Исканията са основно за превенция на пожаробезопасността и дейностите, свързани с безопасността на населението. Ще настояваме за постоянни станции за измерване на въздуха от вредни химикали.
Танко Аврамов - жител на село Шишманци: Ако излезе вятърът, тука нас ни души, най-зле сме ний от това, което е запалено.

Според директора на завода за преработка на отпадъци са взети всички необходими мерки за безопасност.

Стоян Гидиков - управител на завода за битови отпадъци: Навсякъде има видеонаблюдение, пожарът е хванат в момента, в който е можело да бъде видян. запръстява се, както се прави ежедневно, предвид лошите атмосферни условия и силния вятър.
Таньо Минков - жител на село Шишманци: Никакви мерки не се взети, какви мерки. - Тровят ни тук от години и това е всичко, то дори и да не гори, пак са си миризмите същите.

Мобилната станция на екоинспекцията остава в района до потушаването на пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Рангелов не успя да помогне на Енерги срещу Байерн
Димитър Рангелов не успя да помогне на Енерги срещу Байерн
Уволнения в ДФ Земеделие
Уволнения в ДФ "Земеделие"