НОВИНИ

Продължава евтаназирането на прасета в русенските свинеферми

В Русенско продължава евтаназията на животни в заразените свинекомплекси.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
12:10, 29.07.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В момента представители на Агенцията по безопасност на храните и управата на свинекомплекса обсъждат не дали, а кога ще започне евтаназията на прасетата, при които е установен вирусът. От управата на свинекомплекса обаче настояват да се вземат още проби от останалите животни, които се отглеждат в други сектори и ако те са отрицателни, животните да се запазят.

Във фермата има 25 хиляди прасета. В останалите два свинекомплекса - в Николово и Бръшлен, където заразата проникна миналата седмица, вече са евтаназирани 32 хиляди животни. В същото време, ловците от Русенско предлагат да помогнат на държавата в борбата с Африканската чума по свинете. Според тях забраната за лов с кучета е грешка и отмяната ѝ ще помогне да се намали популацията на дивите свине.

Успешният отстрел на диви свине с помощта на кучета е над 90%, казвам те. По-добра алтернатива, според тях, няма. Забраната е от миналата година. Дунавският регион е много специфичен - с изключително гъста растителност. С кучета, снабдени дори с проследяващи устройства, обаче е друго. Сезонът в момента е неподходящ за лов, но заради бедствените обстоятелства ловците са готови да съдействат.

В първия засегнат от чумата свинекомплекс - този в Николово, работят усилено, за да приключат операцията по загробването на 17 хиляди прасета.

Марийка Генова - кмет на село Николово : По последна информация от събота вечерта, днес, най-късно до утре ще се приключи. Вече селото няма да е това, което е. Никой няма да гледа даже и кокошки.

Бедственото положение остава. Остава и призивът да не се посещават горите. За много гъбари и билкари обаче, именно сега е сезонът за беридба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положителна е пробата за африканска чума и във Видин
Положителна е пробата за африканска чума и във Видин
4 милиона лева за укрепване на пътя към Рилския манастир
4 милиона лева за укрепване на пътя към Рилския манастир